Zbornik Moč kolegialnosti Kolegice o pomenu ženskega mentorstva

NEFIKS-kolegice-zbornik-naslovnica
29 jun2018
213

LJUBLJANA – V sklopu projekta “Kolegice“, smo izdali zbornik “Moč kolegialnosti: Kolegice o pomenu ženskega mentorstva. Vabimo vas k branju, ki med drugim razkriva, kakšna je karierna pot ljubljanskih žensk in kaj slednje menijo o pomenu mentorstva za karierni razvoj deklet ter podaja recepte, ki na mlade iskalke zaposlitvenih priložnosti zagotovo delujejo v smeri spodbude k razmisleku in akciji.

Začetki projekta

Projekt Kolegice Zavoda Nefiks je namenjen študentkam višjih letnikov in mladim iskalkam prve zaposlitve, ki v okviru mentorskega sodelovanja uresničujejo svoj karierni cilj, spoznavajo specifike določenega poklicnega področja, širijo socialno mrežo ter tako bolj suvereno vstopajo na trg dela.

Projekt, ki se odvija že od leta 2012, se je razvil iz spoznanja, da imajo mlade visoko izobražene ženske več težav pri vstopu na trg dela kot njihovi kolegi, Kolegice pa so se do sedaj srečevale že po številnih slovenskih krajih.

Kot pravi Alenka Blazinšek Domenis, strokovna vodja Zavoda Nefiks, se je ideja o Kolegicah utrnila po pogovoru z Nefiks tutorko, ki se je vrnila z mednarodnega treninga in poročala o tem, kako si v neki kavkaški državi ženske med seboj pomagajo pri gradnji kariere. Tudi ime, ki se nekoliko igrivo, a nadvse spoštljivo uporablja za stanovske pripadnice, se je v trenutku prijelo, saj je sinonim za to, kar pri Kolegicah počnemo in predvsem kako – neformalno, z veliko mero ambicije, medsebojnega spoštovanja in delovanja izven okvirjev.

NEFIKS-kolegice-zbornik

Mreženje je kot pajkova mreža. Po njenih nitih se lahko sprehajaš brez strahu pred višino.”

cofProjekt Kolegice smo letos s pomočjo Urada za mladino Mestne občine Ljubljana in gospe Katarine Gorenc, vodje urada, nadgradili, in sicer s pripravo publikacije, s katero smo želeli predstaviti najrazličnejši spekter žensk iz Mestne občine Ljubljana, ki delujejo v mestni upravi in drugih javnih zavodih in podjetjih MOL, pa tudi na področju gospodarstva in podjetništva.

Z nekoliko manj formalno obliko vprašanj smo dobile odgovore, ki nam, mladim ženskam, sporočajo, da so ženske na vodilnih položajih tople osebe, ki ne glede na svoja leta ohranjajo radoživost, verjamejo v kolegialnost in so pripravljene deliti svoje znanje, izkušnje in čas z mladimi. Ksenja Perko, direktorica Mladih zmajev, na primer pravi, da je ˝mreženje kot pajkova mreža. Po njenih nitih se lahko sprehajaš brez strahu pred višino.˝ in s tem mlade nagovarja k mreženju, ki zagotovo nudi oporo na poti kariernega razvoja, kar se kot ključno kaže tudi v okviru projekta Kolegice.

Z zbornikom smo želele izpostaviti zgodbe o uspehu, ki bi motivirale dekleta, ki stopajo na poklicno pot, in jih spodbudile, da tudi same vlagajo v svojo kariero. Hkrati smo Kolegice želele opozoriti tudi na to, da ženske s svojimi dobrim delom prispevajo k razvoju Ljubljane. Prav vse sodelujoče ženske so dokaz, da so lahko razlike med moškimi in ženskami pri zaposlovanju vseeno lahko tudi presežene.

Zbornik si lahko ogledate TUKAJ.
NEFIKS-Naslovnica-zbornika-moc-kolegialnosti
˝Znotraj velike mestne družine še negujemo vrednote kolegialnosti.˝

Ob tej priložnosti se najlepše zahvaljujemo gospe Katarini Gorenc z Urada za mladino MOL za usmeritve pri pripravi zbornika ter za pomoč pri sklepanju neprecenljivih stikov. Kot pravi sama, so pozitivni odzivi žensk, ki smo jih povabili k sodelovanju, odraz tega, da ˝znotraj velike mestne družine še negujemo vrednote kolegialnosti, razumemo pomen socialnega kapitala in smo pripravljeni deliti svoje znanje, izkušnje in čas z mladimi.˝

Iskreno pa se seveda zahvaljujemo tudi vsem ženskam, da so s svojim iskrenimi odgovori popestrile naš zbornik. S svojimi izjavami, iz katerih beremo o njihovem delu, so zagotovo vzor vsem nam, mladim, ki želimo stopati po njihovih poteh. Hvala tudi Uradu Republike Slovenije za mladino, Uradu za mladino MOL in U. S. Embassy v Sloveniji za večletno podporo pri izvedbi projekta.

Vas dragi bralci in bralke pa vabimo k branju, ki med drugim razkriva, kakšna je karierna pot ljubljanskih žensk in kaj slednje menijo o pomenu mentorstva za karierni razvoj deklet, ter podaja recepte, ki na mlade iskalke zaposlitvenih priložnosti zagotovo delujejo v smeri spodbude k razmisleku in akciji.

Prijetno branje vam želimo!

Vir in foto: Maja Đević Prah, Zavod Nefiks

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji