V Domžalah nastali skupnostni vrtovi

29 Jun2018
844

DOMŽALE – Sveže jagode, solata, začimbe, bučke, paradižnik. Vse to lahko najdete na skupnostnih vrtovih, ki so jih po Domžalah, v sodelovanju z lokalnimi organizacijami, postavili mednarodni prostovoljci. Ti so v okviru projekta “Vrnimo se k naravi“, ki ga izvaja Center za mlade Domžale, mesec dni preživeli v Domžalah in postavili kar sedem vrtov, nekateri od njih so povsem odprti za občane in občanke.

Skupno 11 prostovoljcev iz Španije, Portugalske, Grčije, Estonije, Nemčije in Gruzije je za en mesec prišlo v Domžale v okviru Evropske prostovoljske službe, pri tem pa so ozaveščali o pomeni zdravega načina življenja in lokalni samooskrbi, promovirali pa so tudi medkulturnost. Pripravili so tri dogodke v Centru za mlade Domžale, sodelovali na prireditvi “Spoznajmo se, praznujmo skupaj”, “Kuhni na Plac”, izvedli ulično akcijo ter obiskali Osnovni šoli Dob in Krtina. Kar je najpomembnejše in bo ostalo še dolgo po njihovem odhodu – pomagali so tudi pri ureditvi sedmih vrtov. Ti so nastali v sodelovanju z Zavodom za šport in rekreacijo Domžale, Domom upokojencev Domžale, Menačenkovo domačijo, Društvom Aspi, Našo trgovin’co in Turističnim društvom Radomlje. Trije med njimi – visoke grede ob Kamniški Bistrici ob gimnastičnih napravah in tenis igriščih na Škerjančevem ter vrt ob Menačenkovi domačiji – so skupnostni vrtovi. To pomeni, da so namenjeni vsem občanom in občankam, da lahko uživajo v njihovih sadovih. Center za mlade Domžale in prostovoljci ob tem občane in občanke naprošajo, da skrbijo za te vrtove – poleg pobiranja pridelkov bodo veseli, če bodo prebivalci zasadili tudi nove sadike. Če vam pri urejanju vrtov le-te ostajajo, jih lahko zasadite na vrtovih.

Evropska prostovoljska služba, v okviru katere je Center za mlade Domžale gostil prostovoljce, je program Evropske komisije, ki mladim med 17. in 30. letom starosti omogoča da do enega leta preživijo v drugi državi ter si pri tem pridobijo nove delovne in življenjske izkušnje. Dokaz za to je tudi ta projekt. Prostovoljci so dnevno delali po šest ur, prosti čas pa izkoristili za spoznavanje Slovenije in njene kulture. Poleg življenja v tujini je velik izziv predstavljalo tudi sobivanje v tako kulturno različnem okolju. Vseh 11 prostovoljcev je namreč živelo skupaj v hostlu, kjer so si delili kopalnico in kuhinjo. In kakšen je bil ta mesec zanje? Pred odhodom domov, smo se pogovarjali z nekaterimi prostovoljci.

Za vami je naporen mesec in verjetno še niste uspeli zbrati misli, ampak kljub temu. S kakšnimi vtisi odhajate domov? Kako vam je bil všeč projekt?

Joana P., Portugalska: “Zame je bil ta EVS odličen. Naše aktivnosti so bile raznolike, mesto in okolica prijetna, ljudje pa zelo odprti. Biti ves ta čas v mednarodnem okolju je bila res zanimiva izkušnja. Učili smo se drug od drugega in vesela sem, bila da smo bili del tega projekta“.
Maret, Estonija: “Zelo mi je bilo všeč, da smo imeli veliko priložnosti, da smo se učili drug od drugega – glede hrane, plesov, iger, odnosa do življenja, delovne etike itd. Na enega od prvih skupnih dni so se skoraj vsi zbrali ob 11. uri zvečer v kuhinji in začeli kuhati. Bila sem osupla. Kaj se zdaj dogaja? Zabava? Nato sem doumela, da je na jugu normalno, da jedo tako pozno. Mi v Estoniji jemo večerjo ob šestih ali sedmih zvečer“.
Anastasis, Grčija: “Naš vsakdan je bolj ali manj normalen, kar pa ga ne naredi nič manj zanimivega. Predvsem čas, ko smo vsi skupaj delali a vrtovih, je bil resnično zabaven in je ustvaril ekipni duh med nami. Najbolj zanimivo pa je, ko raziskujemo okolico in delamo manjše izlete po Sloveniji. Dnevi minevajo kot bi trenil. Program se bo počasi končal, ampak do takrat uživamo v vsakem trenutku“.

Življenje s tako velikim številom ljudi, ki hkrati prihajajo iz različnih mednarodnih okolij, zagotovo ni lahko. Vas je kaj še posebej presenetilo?

Joanna P., Portugalska: “Ena od izkušenj, ki me je najbolj spremenila, je bila izkušnja, kako druge učiti. Maret, ena od organizatork večera brez elektrike, me je prosila, če lahko udeležence naučim enega od portugalskih plesov. Seveda sem privolila. Predstavljala sem si, da bo zabavno in ne težko in, da se bomo vsi zabavali. Ampak že med prvo vajo, sem ugotovila, da učenje ni tako enostavno. Zanašala sem se na to, da bodo ponavljali korake, ampak sem ugotovila, da moram biti bolj natančna. Z njihovo pomočjo sem se naučila, kako lahko udeležence tako velikih dogodkov učim plesati. Zame je to primer, kako lahko razprava, skupinsko delo in odkritost udeležencev pripeljejo do dobrih rezultatov in osebne rasti“.
Maret, Estonija: “Zelo sem uživala ob jutranji jugi, ki sta jo pripravljala Carmen in Kurtis. Učenje drugih estonskih plesov in pesmi ter učenje novih pesmi iz drugih držav je bilo prav tako zabavno in edinstvena priložnost. Zelo sem uživala tudi, ko sem vsakodnevno slišala tako veliko različnih jezikov“.

Pri Evropski prostovoljski službi je velik poudarek tudi na učenju in spoznavanju tega, kaj ste se naučili. Kaj je tisto, kar boste odnesli domov?

Joanna R., Portugalska: “Mednarodne izkušnje so vedno odlične. To je moj drugi mednarodni projekt in je že pustil posledice na meni. Bolj se počutim povezano z naravo, naučila sem se veščine vrtnarjenja in bolj me zanimajo okoljska vprašanja. Imela sem priložnost preživeti mesec s tako različnimi ljudmi, kar je izjemno. Ampak vtis je name naredila tudi narava. Izboljšala sem sebe in svoje socialne veščine“.
Kurtis, Nemčija: “Projekt Vrnimo se k naravi je zame predstavljal velik izziv. Naučil sem se, kako delati v skupini ljudi iz celotne Evrope. Ko smo gradili vrtove, smo našli veliko kreativnih načinov za to. Vesel sem, da smo uspeli narediti vse, kar smo si zastavili. Hvala Evropski prostovoljski službi in Centru za mlade Domžale, zdaj sem bolj samozavesten in pripravljen na lastne projekte vrtnarjenja“.

Dobra stran Evropske prostovoljske službe je tudi to, da so kriti vsi stroški – poti, bivanja, prehrane in žepnina. Če tudi tebe zanima prostovoljno delo v tujini, ga v Domžalah izvaja Center za mlade, kjer dobiš vse informacije. Pišeš jim lahko na info@czm-domzale.si ali jih pokličeš na 040/255-568.

Vir in foto: Javni zavod Center za mlade Domžale

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji