Slamovska poezija

Žirija
07 jun2018
380

Ta petek se pričenja serija predizborov za slovensko državno prvenstvo v slamovski poeziji 

MARIBOR – Slamovska poezija je posebna oblika izvajanja urbane poezije v živo, ki običajno poteka v obliki tekmovanj, kjer publika in/ali žirija ocenjuje nastope prijavljenih pesnic in pesnikov, ki na pamet izvajajo svojo avtorsko poezijo, pri čemer se ob vsebini pesmi ocenjuje tudi odrska prezenca nastopajočega. Na nastope, ki so odprtega tipa, se lahko prijavijo avtorji in avtorice vseh generacij.

Slamovska poezija je v Sloveniji močneje zaživela pred tremi leti, ko so organizatorji v Kamniku (serija slamovskih večerov Pest besed), na Ptuju (Udarno in ekspresivno) in v Mariboru (Ožuljeni jezik) pričeli s kontinuiranimi večeri, kmalu pa sta se na slamovsko sceno vključila še Celje (Zasljemimo!) in Ljubljana (Mi smo tu). V posameznih krajih so se sčasoma formirale neformalne slamovske skupine, npr. Slam zverine v Mariboru, Slamuraji na Ptuju in Sljemerčine v Celju, ki nastopajo po Sloveniji in izmenjujejo izkušnje z mlajšimi generacijami, občasno pa prirejajo tudi slamovske dvoboje ali tematske slamovske dogodke.

Po zaključku sezone 2017/2018 se v omenjenih petih slovenskih krajih pričenja serija predizborov za slovensko državno prvenstvo v slam poeziji, ki bo letos potekalo 1. septembra v Celju (2017 je potekalo v Kamniku, prvo prvenstvo pa se je leta 2016 odvilo v Mariboru). Na prvenstvu se bodo z domačimi slamerji družili tudi slamerji iz Makedonije, Srbije, Hrvaške, Italije in Avstrije ter ustanovitelj gibanja slamovske poezije Marc Kelly Smith iz Chicaga. Slovenski zmagovalec ali zmagovalka državnega prvenstva se bo nato udeležil-a evropskega prvenstva v slam poeziji, ki bo letos potekalo na Madžarskem. Še dve leti pa nas ločita od leta 2020, ko bo gostiteljica evropskega slamovskega prvenstva Slovenija.

Predizbori za slovensko državno prvenstvo v slam poeziji bodo potekali v naslednjih terminih in na naslednjih prizoriščih:

Ptuj, 8. junij 2018, ob 21.00, CID Ptuj, prijave na ptujski.slam@gmail.com, v okviru serije slamovskih dogodkov Udarno in ekspresivno, v organizaciji CID Ptuj, zavoda Feniks-um in Slamurajev, gostje band Шаламун – Šalamun.

Ljubljana, 14. junij 2018, ob 20.30, KUD Channel Zero, finale ljubljanskega pokala, v organizaciji Mi smo tu, glasbeni gost Mr. Db meter & občinstvo, vstopnina 3 EUR. 

Celje, 16. junij 2018, ob 21.00, Špital za prjatle, prijave na zasljemimo@gmail.com, v okviru serije dogodkov Zasljemimo! pod okriljem festivala Izrekanja, v organizaciji Sljemerčin, gostje zasedba The Takeover.

Kamnik, datum bo znan naknadno, v okviru serije dogodkov PestBesed in v sklopu festivala Kamfest, prijave na info@pestbesed.si, v organizaciji PestBesed.

Maribor, 25. avgust 2018, ob 19.00, Salon uporabnih umetnosti, prijave na ozuljenijezik@gmail.com, v okviru serije dogodkov Ožuljeni jezik, v organizaciji MKC Maribor – MKC Črke, Slam zverin in Bande ferdamane, gost Jani Kovačič.

Kvalifikacije in predizbore pripravlja SiSlam, slovenska mreža za razvoj in promocijo slamovske poezije, ki jo sestavljajo organizatorji  dogodkov Pestbesed (Kamnik), Ožuljeni jezik (Maribor), Zasljemimo (Celje), Udarno in ekspresivno (Ptuj) ter Mi smo tu (Ljubljana). Namen SiSlama je promocija slamovske poezije, participacija mladih, medgeneracijsko povezovanje in mobilnost umetnikov.

Salon uporabnih umetnosti je tudi lansko leto ponudil prelepo kuliso mariborskemu predizboru za državno prvenstvo.

Foto: Janez Klenovšek

Vir: Mladinski kulturni center Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji