Policijska delavnica za mlade

policija3
15 jun2018
230

BEGUNJE NA GORENJSKEM – Naš mladinski klub Garaža je v mesecu maju obiskala policijska postaja Radovljica. Točneje, en  policist, ki je za naše prostovoljce in lokalno mladino pripravil krasno delavnico o policijskem delu. Z uvodom o zgodovini moderne policije, ki jo je postavila reforma slavnega Napoleona, preko socialistične milice ter vse do današnje organiziranosti slovenske policije, se je odprla debata, v kateri smo pokukali marsikam. Spraševali smo se, kako deluje policija v državah, od koder prihajajo naši prostovoljci in ugotavljali, da na Norveškem policija ne nosi orožja (razen teaserjev), da so v Nemčiji policisti zelo prijazni, v Belgiji malo manj, da so v Albaniji včasih pregrobi, v Turčiji ali Kolumbiji pa je stanje policije precej bolj »resno« kot pri nas, ko govorimo o korupciji in pristopu policije do domačinov.

Vse je seveda zanimala oprema in izkušnje policista, ki že 19 let služi lokalni skupnosti. Medtem, ko smo vpenjali lisice en na drugega, tipali z gumijevkami, povadili nekaj prijemov, švicali pod težo policijske čelade in taktičnega brezrokavnika, smo se začeli še bolj zavedati, v kako mirnem okolju živimo in da konec koncev policija sploh ni tako slaba zadeva. Nasprotno, stereotipi o šerifih, ki okrog hodijo z napol odpeto srajco, najprej talajo batine, nato šele vprašanja, so že zdavnaj izginili. Med našimi mladimi vlada splošno mnenje, da so policisti in policistke prijazni, še vedno pa so prepričani, da so kazni na področju prometa bistveno previsoke ter da je potrebno namesto represivne sile uporabljati silo osveščanja, mirne komunikacije med vsemi državljani, več sodelovati in v (bližnji) prihodnosti čimveč sokreirati družbo, v kateri želimo živeti. Torej, ali si želimo divjega Zahoda ali miroljubne zelene deželice, je odvisno od tebe in mene, od nje in njega.

Zdi se nam, da imajo mladi v ruralnih predelih boljše odnose s policijo kot tisti v mestih, da razliko med različnimi mnenji delajo različni pristopi uslužbencev in uslužbenk policije. In če oni nosijo modre uniforme, je dobro, da tudi mi, vključno z njimi, ravnamo modro.

Vir: David Došenović

Foto: Mladinski klub Garaža, Zavod Manipura

 

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji