Raziskovalni tabori in poletne šole

IBON0308_1
15 jun2018
365

LJUBLJANA- Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s številnimi partnerji že od leta 1967 za mladino organizira poletne raziskovalne tabore in ustvarjalne poletne šole s področij naravoslovja in tehnike, v okviru katerih mladi poučno in ustvarjalno preživijo poletne počitnice. Na poletnih aktivnostih pod skupnim nazivom Mladini prijazna znanost udeleženci taborov ne počivajo, saj so dnevi zapolnjeni z ustvarjalnimi in raziskovalnimi dejavnostmi, mladi pa med novimi prijatelji teorijo iz šolskih klopi v sproščenem vzdušju preverijo v praksi. ZOTKS tako udeležencem poletnih taborov omogoča pridobivanje dodatnega znanja in razvijanje lastnih sposobnosti.

Med letošnjimi poletnimi počitnicami se bo v različnih slovenskih mestih – med drugim v Ljubljani, Križevcih pri Ljutomeru, Naravskih ledinah pod Uršljo goro, Gornjih Petrovcih, , na Rogli, v Trenti, Gorenjem nad Zrečami, na Medvedjem Brdu, Dolenji vasi pri Čatežu ter na ljubljanskih fakultetah – Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakulteti za elektrotehniko, Fakulteti za strojništvo in Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo – odvilo kar 17 različnih mladinskih raziskovalnih taborov, delavnic in ustvarjalnih poletnih šol z različnih področij, kot so geologija, ekologija, ornitologija, elektronika in robotika, lončarstvo, kemija, astronomija, strojništvo, biologija, logika, računalništvo, inovativne tehnologije, modelarstvo, fotografija in video produkcija, arheologija in etnologija.

IMG_20170628_112015

»Mladim, ki so željni novega znanja in ki hočejo več, kot jim ponujajo šolske klopi, med počitnicami ponujamo možnosti za pridobivanje dodatnega znanja in razvijanje različnih sposobnosti. Z mladinskimi raziskovalnimi tabori želimo mladim približati veščine raziskovalnega dela in znanstvenega pristopa k reševanju problemov, ustvarjalne poletne šole pa so namenjene dodatnemu usposabljanju in razvijanju spretnosti,« je povedala Helena Lesar, vodja projekta Mladini prijazna znanost pri ZOTKS.

Poletni tabor za otroke z diagnozo Aspergerjev sindrom
ZOTKS še posebej izpostavlja poletni tabor Od senzorja do svetovnega spleta, ki je prilagojen učencem z diagnozo Aspergerjev sindrom in ga skupaj s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani letos organizirajo drugič. Na poletnem taboru, ki bo potekal od 26. do 29. junija 2018, bodo udeleženci z diagnozo Aspergerjev sindrom pogledali v svet elektronike in spoznali vse od tipal in drugih elektronskih elementov pa do mikroprocesorjev. V Sloveniji otroci z diagnozo Aspergerjev sindrom še nimajo ustrezne podpore šolskega sistema, ki bi jim omogočila izobraževanje na drugačni ravni od ostalih oseb s posebnimi potrebami. Zato tudi starši otrok, ki so delavnico obiskovali lani, vidijo tabor kot odlično priložnost, da se lahko otroci poglobijo v področje, ki jih zanima, pokažejo svoje znanje, se hkrati naučijo nekaj novega in morda najdejo celo svoj bodoči poklic.

Mladinskih raziskovalnih taborov in ustvarjalnih poletnih šol, ki jih ZOTKS organizira že več kot 50 let, se udeležuje veliko število otrok. Lani je bilo v poletne dejavnosti ZOTKS vključenih 497 otrok iz vse Slovenije, ki so svoje počitniške dni preživeli ustvarjalno in raziskovalno. V družbi sovrstnikov so spoznali številne nove, zanimive teme, raziskovali okolico in ustvarjali.

Več informacij o letošnjih taborih se nahaja tukaj.

Vir in foto: ZOTKS

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji