Okrepljena Evropska solidarnostna enota

europeansolidarycorp
29 jun2018
210

BRUSELJ - Evropski parlament in Svet sta dosegla politični dogovor o predlogu Komisije za lasten proračun in pravni okvir evropske solidarnostne enote do leta 2020.

Politični predstavniki so dogovor pozdravili saj menijo, da je solidarnost ena od temeljnih vrednot Evropske unije, Evropska solidarnostna enota pa je ključni del prizadevanj Evropske unije za krepitev vloge mladih in njihovo aktivno državljansko participacijo, s katero prispevajo k izgradnji kohezivne Evropske prihodnosti.

Od uvedbe Evropske solidarnostne enote (ESE), decembra 2016, se je za sodelovanje registriralo preko 60 000 mladih, na tisoče pa jih je s prostovoljstvom, usposabljanjem ali zaposlitvijo že pomagalo ljudem in skupnostim v stiski, preko obstoječih programov, pretežno Erasmus+, v t.i. prvi fazi izvajanja Evropske solidarnostne enote (ESE).

Naslednji koraki

Komisija lahko po sprejetem dogovoru začne izbirati projekte v okviru Evropske solidarnostne enote. Prvi razpis za sredstva se pričakuje že letos. Po uskladitvi dogovora za samostojen pravni okvir in proračun programa Evropske solidarnostne enote (ESE) do leta 2020, sledi glasovanje v Evropskem parlamentu in uradni sprejem besedila programa v Svetu, kar se bo predvidoma zgodilo v oktobru 2018.

V naslednjih mesecih bo Evropska komisija preko Nacionalnih agencij programa Evropske solidarnostne enote, začela postopke sprejema projektov v program Evropske solidarnostne enote (ESE). V Sloveniji bo naloge Nacionalne agencije novega programa opravljal Movit.

Na Movitu bodo v naslednjih mesecih pripravili podrobne informacije glede izvajanja programa Evropske solidarnostne enote (ESE) v Sloveniji, jih objavili na spletni strani www.ese.si ter začeli z izvajanjem podpornih aktivnosti za potencialne prijavitelje v program. Prvi prijavni rok v okviru samostojnega programa bo že v letošnjem letu.

Več informacij je na voljo v sporočilu za javnost Evropske komisije.

Vir: Nacionalna agencija  MOVIT

Foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji