Mlada Evropa v Zagorju

rdecirevirji_mcsos_1
22 jun2018
366

ZAGORJE OB SAVI – Sedem tednov v novem okolju. Nova dežela, nova kultura. Smo prostovoljci iz Evrope in smo se odločili, da se prijavimo za udeležbo v projektu “Skills&Art2Go” (kar pomeni veščine in umetnost za na pot) v Zagorju ob Savi.

Zakaj Slovenija? Zakaj bi 11 mladih želelo preživeti delček svojega časa tukaj? Zakaj smo se prijavili? Ste že kdaj slišali za evropsko prostovoljstvo? To je program, ki ga financira Evropska komisija in je namenjen mladim med 17 in 30 letom starosti. Med različnimi projekti mlad človek izbere tistega, ki mu najbolj ustreza, glede na njegove interese in hobije. Projekti trajajo od 2 tednov do 12 mesecev. Delo prostovoljca je odvisno od narave projekta. Program ERASMUS+ financira potne stroške, namestitev, prehrano in žepnino. Udeležba je za prostovoljce popolnoma brezplačna. Potrebujemo še kaj več?

Projekt “Skills&Art2Go” izvaja Mladinski center Zagorje ob Savi. Prostovoljci razvijamo različne umetniške veščine in veščine dela z otroki in najstniki. Pod vodstvom uveljavljene koreografinje in klovnese Tine Janežič smo v okviru festivala Rdeči revirji uprizorili predstavo po metodi fizičnega gledališča in jo zaigrali v vseh treh zasavskih krajih. Za festival smo pripravili tudi več različnih ustvarjalnih delavnic. V Zagorju smo izvedli mladinsko ulično delo in delavnice za učence druge triade na OŠ Toneta Okrogarja. Z učenci višjih razredov smo na omenjeni šoli pripravili tri gledališke produkcije po metodi, ki smo se jo naučili na festivalu. Ob vseh teh aktivnostih smo izboljšali veščine komuniciranja, dela v skupini, dajanja povratne informacije, sprejemanja odločitev, vodenja.
Vendar prostovoljstvo ni le izpolnjevanje nalog s seznama. Živimo v dveh hišah v Zagorju. Po službi preživimo veliko časa skupaj, se pogovarjamo o doživljenem. Živeti skupaj s predstavniki različnih kultur je poseben in dragocen izziv. Izboljšali smo našo asertivnost, sočutje in zavedanje različnosti. Če en mesec in pol živiš z desetimi tujci na omejenem prostoru, se hitro pokaže, koliko si potrpežljiv. Ta prostovoljska izkušnja je torej dober način za raziskovanje človekovih možnosti in meja. Končala se bo konec junija, vendar bo znanje ostalo za vedno.

Hanna Prorok
Foto: Marta Plasencia

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno

Sorodni članki

Avtorji