Kakšna bodo obalna mesta v prihodnosti?

01 Jun2018
471

KOPER – Na vprašanje “Kakšna bodo obalna mesta v prihodnosti?“so vsak po svoje odgovorili  mladi udeleženci likovnega natečaja Obalno mesto prihodnosti. V torek 22. maja se je s slovesno otvoritvijo odprla razstava, na kateri so predstavljene likovne rešitve; slike, plakati in makete, ki so odgovorili na zastavljeno vprašanje. Projekt, ki je bil izpeljan v sodelovanju Gimnazije Koper in zavoda UMMI je potekal v treh sklopih, namen pa je bil pritegniti čim večjo množico mladih k razmišljanju o našem bivanju v prihodnosti.

Prvi sklop nagrajenih in izbranih slik je nastal v okviru mednarodnega likovnega ekstempora pod mentorstvom Mateja Kocjana in Dragice Samsa iz Gimnazije Koper, ki je potel 9. oktobra 2017 in je bil namenjen zaključnim razredom osnove šole, srednješolcem in dijakom likovne smeri programa Umetniška gimnazija.

Drugi del projekta je bil izpeljan s dijaki tretjega letnika likovne smeri, ki so pri predmetu risanje in slikanje ustvarili domišljijski eksterier ali veduto mesta Koper čez nekaj desetletij.  Preko spoznavanja kulturno-zgodovinskih značilnosti in analize lokacij, ki so jih izbrali kot potencialno zanimive za razvoj so oblikovali plakate, ki so vključeni v razstavo.

Predstavljene makete so nagrajena dela in ožji izbor maket iz tretjega sklopa projekta, 1. mednarodnega natečaja za oblikovanje makete obalnega mesta prihodnosti. Pri tem so lahko svojo vizijo izdelali v poljubnih materialih na tridimenzionalni način, ne da bi se obremenjevali s možnostmi izvedbe, ki so s sodobnimi tehnologijami neizmerne. V sklopu odprtja razstave je potekala tudi razglasitev nagrad tretjega sklopa; 1. nagrado je prejela Gaja Stegovec, 2. nagrado Ela Bojanič, obe dijakinji iz 1. B oddelka Gimnazije Koper, 3. nagrado pa Maria Cecilia Draščič iz 1. A. Vsak izdelek na razstavi prenaša svoje sporočioa in osvetljuje tematiko iz drugačnega zornega kota, oblikuje pa samosvojo arhitekturno zgodbo, ki ji velja prisluhniti in si jo po svoje preiterpretirati.

Razstava bo na ogled do 18. junija 2018 v atriju Središča Rotunda. Vljudno vabljeni!

Vir in foto: UMMI, Zavod za izobraževanje Koper, Martin Nedoh

 

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji