Junij: Mladi in podjetništvo

pexels-photo-936575
01 jun2018
315

Dragi bralci in bralke in soustvarjalci in soustvarjalke portala mlad.si,

Meseca maja se je zvrstilo več dogodkov namenjenih praznovanju začetku skupne zgodbe Evropske unije. V sklopu osrednje mesečne teme “Mesec mladih v Evropi” smo poročali o dveh dogodkih, ki sta se odvila na Dan Evrope, 9. maja in sicer Zaključni konferenci projekta Koalicija Mladih, ki jo je pripravila Mreža MaMa ter dogodku Dan Erasmus+ Mladi v akciji, v organizaciji Zavoda Movit. O priložnostih in življenju mladih v Evropi pa je z nami svoje mnenje delila vodja pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Manja Toplak. V duhu prihajajočih državnozborskih volitev, smo v maju za vas pripravili anketo, v kateri smo mlade spraševali ali bodo odšli na volišča in oddali svoj glas, v mesečnem intervjuju pa smo se pogovarjali s soustanoviteljem Inštituta Za druga vprašanja Danes je nov dan Filipom Mukijem Dobranićem.

Junij: Mladi in podjetništvo

Časi, ko si se po zaključku šolanja zaposlil in v službi ostal do upokojitve, so za večino nove generacije mladih ljudi mimo. Številni med njimi vse pogosteje izberejo pot v podjetništvo. Opazimo jih na platformah, kjer s svojimi inovativnimi idejami poskušajo prepričati investitorje k uresničitvi svojih predlogov, razvijanju spletnih aplikacij, uspešne zgodbe pa zasledimo tudi pri produktih  od piva pa tja do izdelovanja nakita.

V okviru osrednje teme meseca, bomo za intervju prosili uspešnega mladega podjetnika Jerneja Pangeršiča, ki je v Trboljah ustanovil podjetje Katapult – družbo za spodbujanje podjetništva. Zanimalo nas bo, kakšne storitve Katapult ponuja mladim ter kako je na reševanje brezposlenosti v Zasavju vplival podjetniški pospeševalnik.

V Sloveniji smo v zadnjih letih priča številnim programom za spodbujanje podjetništva mladih, o vse večjem številu podjetnikov med mladimi pa govorijo tudi statistike. Z nami bodo delili  zgodbe mladi podjetniki, ki si v sklopu projekta podprtega s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, nabirajo prve podjetniške izkušnje.

O tem, kako kosovnim odpadkom povrniti uporabnost vrednost bomo za mnenje prosili Andreja Kurenta, direktorja socialnega podjetja Preoblikovalnica, ki deluje po principu krožnega gospodarstva.

Za komentar o socialnem podjetništvu med mladimi v Sloveniji pa se bomo obrnili na Jerneja Štromajerja iz Socialnega inkubatorja – Zavoda za raziskovanje in razvoj socialnih inovacij.

Druge vsebine…

V ponedeljek, 4. junija 2017, se bo Slovenija zahvalila prostovoljcem za dosežke preteklega leta in pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, podelila priznanja in Naj nazive prostovoljcem in prostovoljskim projektom. O nagrajencih vas bomo obvestili takoj ob razglasitvi.

V redni rubriki Akcija! Predstavitev nevladnih mladinskih organizacij vam bomo tokrat predstavili Zavod 404.

Ob prihajajočem poletju in počitnicah bomo preverili, kaj za mlade pripravljajo mladinski centri po Sloveniji.

Poleg dogodkov, ki jih za vas pripravlja mladinski sektor, bomo tudi v juniju poskrbeli, da boste redno obveščeni o vseh aktualnih novicah iz sektorja in tudi širše.

Uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji