Anketa: Mladi podjetniki

22 Jun2018
799

SLOVENIJA – V okviru osrednje teme meseca junija “Mladi in podjetništvo“, smo na uredništvu portala mlad.si, k sodelovanju povabili mlade (in bodoče) podjetnike, ki so si na svoji podjetniški poti pomagali tudi s projektom MDDSZ za samozaposlovanje mladih. Nadobudne podjetnike smo vprašali, kako je nastala njihova podjetniška ideja, kakšna je bila pot do njene realizacije in kaj bi s svojimi izkušnjami svetovali mladim, ki jih mika svet podjetništva. Trije mladi, tri različne podjetniške ideje in tri različne zgodbe o poti do uspeha!

22894311_10213751970768604_5889986182051891795_n - Kaja Galič Lenkič

Mlada podjetnica Kaja Galič Lenkič, foto: osebni arhiv.

Kako nastane prava ideja in kakšen je/je bil tvoj podjetniški načrt?

Vanja Žalec, 27 let: “Navadno je v osnovi vedno več različnih idej. Izbereš najboljšo, tisto, ki je v trenutnem času in prostoru najbolj aktualna – izvedljiva in profitabilna.”

Matej Plešej, 28 let: “Ideja se razvije iz opazovanja družbe in razmisleka, kako bi lahko pripomogli k izboljšanju nečesa. Na podlagi svojih zanimanj, izkušenj, znanj in raziskav trga lahko potem nadgradimo svojo idejo v poslovno priložnost. Ideja potrebuje čas, da se razvije In dozori, šele tako lahko precenimo, če je res prava. V ozadju zgodbe o podjetju stoji želja po samostojnosti, svobodi, osebni rasti in zaslužku.Pri meni je nastala poslovna ideja iz zanimanja za motošport in spletni marketing. Zaznavanje tržne niše, motivacija in znanje pa je pripeljalo do kreiranja spletnih mest Kofetarica.si in Portal F1.si. V načrtu je odprtje podjetja MAIA MEDIA, Matej Plešej, s.p., ki bo upravljalo z omenjenima portaloma ter nudilo celovite rešitve pri produkciji in trženju nišnih spletnih portalov in spletnih mest. Postati želimo zanesljiv, verodostojen in zaupanja vreden poslovni partner na področju digitalnih medijev, trženja in turizma, na trgu pa ponuditi nove pristope, ki bodo privlačni, napredni in cenovno dostopni za naročnike.

Kaja Galič Lenkič, 29 let: “S poučevanjem in prevajanjem sem se srečala že v študentskih letih, ko sem študirala francoščino in ruščino. Potem pa sem v prvi službi delala v gospodarstvu, ampak me je ves čas vleklo nazaj v poučevanje in prevajanje. Tako sem se odločila za samostojno pot na področju, ki ga bolje poznam.”

Kako zahtevna je pot od faze ideje do njene realizacije na trgu dela?

Vanja:Zelo zahtevna, če nisi ti tisti, ki jo implementiraš.”

Matej:Pot je dolga in zahtevna, a če verjameš v svojo idejo, se splača vztrajati. Že v samem začetku je koristno idejo predstaviti večjemu številu ljudi, da dobiš čim bolj objektivno mnenje. Tudi na poti do realizacije ideje na trgu je ključno, da se povežeš s čim večjim številom ljudi, ki ti lahko koristijo pri izboljševanju in uresničitvi ideje ali pa postanejo potencialni naročniki oziroma uporabniki. Več kot boš delal na ideji, hitreje se bo lahko realizirala.

Kaja:Na začetku je veliko dokazovanja, da si pridobiš reference. Je pa res, da ko delaš s strastjo, je preboj lažji.

20180506_180133 - Kofetarica Si

Mladi podjetnik Matej Plešej, foto: osebni arhiv

Zahteva podjetništvo drug način življenja, kot “varne” službe prejšnjih generacij? Če da, zakaj?

Vanja:Menim, da si rojeni podjetniki brez podjetništva ne predstavljamo kakovostnega življenja.”

Matej:Pot samostojnega podjetništva je zagotovo bolj tvegana od »varnih« služb, a hkrati lahko prinaša večjo svobodo, osebno rast, zaslužek in zadovoljstvo. »Varnih« služb za mlade dandanes pravzaprav skorajda ni. Vsak posameznik mora preceniti, ali je glede na svoje prioritete in trenutno življenjsko stanje pripravljen na podjetniško pot. Dinamična oblika karierne poti s serijo hitrih sprememb in tveganja ni primerna za vsakega. Pri samostojnem podjetništvu se delo in prosti čas prepletata, pravzaprav je nemogoče izoblikovati ustaljen vsakodnevni urnik. Delo je vsaj na začetku pogosto brezplačno, vendar ne brez smisla – je naložba v prihodnost. Lahko opravljaš vse življenje povprečno službo, s kreditom zgradiš hišo ali pa se odločiš, da vložiš vase.”

Kaja:Da, definitivno. Naše starše so službe po zaključku šolanja že čakale. Pri podjetništvu ni dela od sedmih do treh, ni garantiranega zaslužka ob koncu meseca, je pa več ustvarjalnosti in nenehnega osebnega napredovanja.”

Imajo po tvojem mnenju mladi v Sloveniji dovolj podpore pri uresničevanju podjetniških načrtov? Kaj je najbolj pomagalo tebi?

Vanja: “Da, Fakulteta za Management.”

Matej:V Sloveniji je na voljo veliko programov (večinoma financiranih iz EU skladov) za spodbujanje in razvijanje podjetništva pri mladih, vendar je kvaliteta le-teh nemalokrat na prenizki ravni. Sam sem obiskoval več tovrstnih programov (PIMP, LUI, NEFIKS, Spodbude za mlade podjetnike …) in sem pogrešal osebni pristop, ki bi pomagal pri izboljšanju in razvoju ideje. Predavatelji so bili večinoma premalo angažirani in imeli premalo znanja s področja, ki so ga predavali. Podporo lahko najdeš predvsem pri partnerju, družini in prijateljih. Na žalost pa v slovenski družbi še vedno prevladuje miselnost: »Kdor ne dela, naj ne je,« pri čemer se kot delo ceni zgolj fizično garanje.”

Kaja: “Za mlade je trenutno na voljo kar nekaj spodbud v obliki subvencij – ena takšnih je pomagala tudi meni.”

zapestnice 2 - Vanja Žalec

Izdelek mlade umetnice Vanje Žalec, foto: osebni arhiv

Tvoj nasvet mladim, ki o podjetništvu za zdaj le razmišljajo?

Vanja: “Če so podjetni po naravi; kar se izkaže že zelo zgodaj in če v svojo poslovno idejo verjamejo, naj pogumno stopijo na pot podjetništva!”

 Matej: “Če o podjetništvu razmišljaš že dlje časa, če meniš, da imaš dobro idejo in si se pripravljen truditi, če imaš podporo in nekaj privarčevanega denarja, potem ne čakaj z udejanjanjem ideje. Za podjetništvo je najboljši čas, ko si mlad, a dovolj zrel, brez družinskih in kreditnih obveznosti, poln energije in motivacije, da nekaj dosežeš v življenju. Podjetništvo je vsekakor priporočljivo za tiste, ki jih ne zadovoljuje vsakodnevno enolično delo za dobiček nekoga drugega.”

Kaja: “Ker sem tudi sama še na začetku poslovne poti, težko delim zelo modre nasvete. Menim pa, da lahko pogum, pridnost in veselje do dela, koristijo prav vsem.”

 Vir: uredništvo mlad.si

Foto: Osebni arhiv anketirancev

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Ankete Novice

Sorodni članki

Avtorji