9. Platforma Evropskih mladinskih centrov - 9th European Platform of Youth Centres 9th European Platform of Youth Centres

IMG_20180605_145356 (3)
22 jun2018
509

EVROPA – V ponedeljek, 4. 6. 2018 sem odšel v Budimpešto na 9. Platformo Evropskih mladinskih centrov pod okriljem Sveta Evrope (CoE). Najprej sem odšel na Ptuj, kjer sem si ogledal rabljen kombi za potrebe projekta RIS in se dogovoril za nakup. Pot sem nadaljeval preko Ormoža, Ljutomera in Lendave. Ker sem potoval z motorjem, sem užival v madžarskih ravninah med Lendavo in Budimpešto. Na nekaterih delih se Blatno jezero približa avtocesti.

 

Zvečer sem prišel v Evropski mladinski center v Budimpešto. Po večerji smo imeli na vrtu spoznavni večer, kjer smo se nekateri udeleženci iz lanskoletne platforme že poznali, spoznali pa smo tudi nove. Do sedaj je imelo certifikat QL 11 mladinskih centrov, od letos dalje pa 13.
Na platformo sem bil povabljen kot predstavnik mladinskega centra, ki je poslal interes za pridobitev certifikata QL (Quality Label) in hkrati predstavnik odbora mreže ENYC (European Network of Youth Centres). V torek zjutraj sem si samostojno ogledal Budimpešto, potem pa smo imeli delavnice.

 

Prva delavnica je bila »Kako dati težo mladinskemu sektorju? Delavnico je vodil Georges Metz, strokovni sodelavec na QL. Na delavnici smo pregledali/popravili pismo Sveta Evrope za pomoč pri ovrednotenju mladinskega sektorja lokalnim in nacionalnim odločevalcem. Druga delavnica je bila pregled reviziranih Priporočil Sveta Evrope CM/Rec (2017)/4 Mladinsko delo. Delavnico je vodila direktorica Urada za mladino pod okriljem Sveta Evrope. Tretjo delavnico pa je imel Tim Odonghue iz Killarney Mladinskega centra, Irska, ki so pred kratkim dobili QL. Delavnica pa je bila na temo, kako lahko mladinski center vpliva na lokalno mladinsko politiko. Večer se je zaključil z vodenim ogledom Budimpešte in večerjo na ladji s panoramsko vožnjo. Pred večerjo smo si še zainteresirani ogledali Evropski mladinski center v Budimpešti. V sredo je bila še zadnja delavnica, kjer je direktorica Ville Elbe iz Finske pripravila delavnico ugotavljanja nacionalnih učinkov mladinskega dela. Programski del smo zaključili s predstavitvijo lastnih projektov do junija 2019 in možnostjo skupnega sodelovanja pri mednarodnih projektih.

Ob zaključnem kosilu smo se še pogovarjali o predlogih organizacije 10. Platforme v juniju 2019. Nazaj sem potoval preko Goričan, Varaždina v Krško, vreme je bilo muhasto, kar pomeni, da sem bil večino časa moker.

Vir in foto: Direktor MC Krško, Mitja Valentinc, prof. RP

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Izpostavljeno Mednarodno Projekti

Sorodni članki

Avtorji