Zaključna konferenca projekta »Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela«

28 Maj2018
333

AJDOVŠČINA – Pilotni projekt »Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela«, ki ga izvaja Inštitut za mladinsko politiko Ajdovščina, se preveša v zaključno fazo. V ta namen so na Inštitutu izvedli zaključno konferenco, ki je potekala pretekli četrtek v Ajdovščini. Projekt v ospredje postavlja sodelovanje med lokalnimi akterji, ki s svojim delovanjem vplivajo na zaposlovanje mladih. Delovanje Lokalnega partnerstva v občini Ajdovščina in občini Sežna, ki je bilo vzpostavljeno na pobudo Inštituta ter uspešna izvedba modela trofaznega usposabljanja je vzpostavila učinkovit sistem reševanja problematike zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela.

Program zaključne konference se je začel s pozdravnimi nagovori ter izkazanim zadovoljstvom nad uspešnostjo projekta tako s strani obeh županov, Tadeja Beočanina in Davorina Terčona kot tudi s strani v.d. direktorice Inštituta za mladinsko politiko Nine Bavčar Čargo in sektretarja Urada RS za mladino Zorka Škvora. V projekt se je namreč vključilo 95 mladih brezposelnih oseb starih do 29. let iz Goriške in Obalno-kraške regije. Trofazna usposabljanja je redno obiskovalo 58 udeležencev od tega je kar 22 mladih že pridobilo zaposlitev v lokalnem okolju.

V nadaljevanju programa je vodja projekta Barbara Pfeifer vse prisotne povabila na zanimivo okroglo mizo z naslovom: Prihodnost zaposlovanja mladih v lokalnem okolju. Svoje poglede na tematiko so s polno dvorano obiskovalcev delili gostje, ki so tudi sodelovali v projektnih aktivnostih. Najbolje ocenjena predavateljica uvodnih usposabljanj projekta, Mojca Frančeškin je poudarila, da bodo morali v bodoče vsi zaposlovalci sprejemati drugačnost generacije milenijcev oz. generacije y in z, ki šele prihajajo na delovna mesta, saj lahko le drugačnost prinese nove rešitve. Ravnatelj srednje šole Veno Pilon Andrej Rutar se je pridružil razmišljanju in dodal, da se tudi sam na njihovi šoli zavzema za nove oz. drugačne načine podajanja znanja. Na okrogli mizi je sodelovala tudi mlada udeleženka projekta Nina Fridl, ki je bila vključena v trofazni model usposabljanja in je sedaj pridobila zaposlitev v lokalnem okolju. »V projektu sem videla priložnost, da poiščem še druge potenciale, kot odskočno desko za nadaljne delo in priložnost za spoznavanje novih ljudi. Mreženje je danes zelo pomembno.« Kadrovnik podjetja Salonit Anhovo, Peter Korenjak in mentorica udeleženki projekta iz podjetja Mlinotest, Andreja Bregar sta poudarila, da so takšni projekti pri iskanju kadrov na trgu delovne sile več kot dobrodošli saj jim omogočajo, da spoznajo kandidate in o njih pridobijo številne informacije. Predvsem pa pričakujejo pozitivno energijo, voljo do dela in prilagodljivost.

Okrogla miza se je zaključila v pozitivnem duhu z zavezo po nadaljnem uspešnem delu Lokalnega partnerstva tudi v prihodnje ter s predstavitvijo dveh primerov dobrih praks, in sicer mentorskega sistema v podjetju Kolekor Group ter trainee sistema v podjetju Lidl Slovenija.

»Ustrezna ureditev področja zaposlovanja mladih je ključna za uspešen razvoj družbe. Z delom se posameznik preživlja, uresničuje svoje potenciale, razvija svojo osebnost in družbeno odgovornost. Za uspešen razvoj družbe in države je zaposlovanje mladih in s tem povezane predhodne aktivnosti, ki ustvarjajo primerne pogoje za učinkovito zaposlovanje mladih, ključnega pomena«, je svoje misli ob zaključku konference strnila v.d. direktorice Inštituta za mladinsko politiko, Nina Bavčar Čargo.

Inštitut za mladinsko politiko, Ajdovščina
Tel.: 040 657 676
Barbara Pfeifer, barbara.pfeifer@institut-imp.si
Matjaž Zgonik, matjaz.zgonik@institut-imp.si

Vsi logotipi s črto

Vir in foto: Inštitut za mladinsko politiko

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji