Vrste zaposlitev in zaposlitvenih možnosti Usposabljanje

30 Maj2018
295

MARIBOR – V sklopu usposabljanj Vrste zaposlitev in zaposlitvenih možnosti se bomo aktivno spoznali z različnimi organizacijami, podjetji in posamezniki, ki bodo predstavili svojo pot do zaposlitve oziroma načine kako njihovo podjetje ali organizacija zaposluje nove kadre. Da bomo čim bolj praktični in da bomo odgovorili na vsa vprašanja, ki so za vas aktualna, vas vabimo, da pripravite svoja vprašanja, na katera bomo skupaj iskali odgovore v diskusiji po vsaki predstavitvi.

Podrobnejši opisi vsakega srečanja in terminski razpored najdete v nadaljevanju.

Za več informacij smo dosegljivi na telefonski številki 051 659 929 ali na elektronskem naslovu tanja.veber@mkc.si, več o projektu pa lahko preberete na http://www.delatgrem.si/. Usposabljanja so namenjena mladim med 15. in 29. letom, ki niso v delovnem razmerju.

Vabljeni, da se nam pridružite!

UVODNO USPOSABLJANJE (1. in 2. del) – Torek, 29. 5., in četrtek, 31. 5., ob 10. uri, MKC Maribor, Ob železnici 16 (v 1. nadstropju)

Na uvodnem usposabljanju tega sklopa se bomo preko teorije in primerov iz prakse seznanili z osnovami vsake od vrst zaposlitev, ki jih bomo kasneje obiskali na terenu. Dogovorili se bomo tudi glede poteka usposabljanj v tem sklopu v prihodnje, ko bomo obiskali različna podjetja, organizacije in posameznike na terenu. Usposabljanje izvaja dr. Maja Lamberger Khatib.

NEVLADNI SEKTOR – Torek, 5. 6., ob 10. uri, Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30 (dobimo se na dvorišču)

Hana Repše, direktorica zavoda Mars, nam bo predstavila privatni zavod kot obliko nevladne organizacije, ki je bila v preteklosti društvo. Srečamo se v Vetrinjskem dvoru, kjer si bomo ogledali prostore organizacije in njihove glavne aktivnosti. Spoznali bomo razlike med zasebnim in javnim zavodom, postopek ustanovitve zavoda (kdo lahko ustanovi zavod, višina osnovnega kapitala, izbira imena, razmerje med partnerji) ter razliko med zavodom in društvom. Skozi izkušnje predavateljice bomo v sproščeni debati skupaj z udeleženci razmišljali o prednostih in slabostih zasebnega zavoda.

JAVNI SEKTOR – Četrtek, 7. 6., ob 10. uri, Univerzitetna knjižnica Maribor, Gospejna ulica 10 (dobimo se pred glavnim vhodom)

Mojca Žuželj Ogrizek, pravnica in zaposlena v Univerzitetni knjižnici Maribor, nam bo predstavila značilnosti javnega zavoda, pravno formalno ozadje ustanovitve in delovanja takšne organizacije. Spoznali bomo tudi kadrovske vidike vodenja javnega zavoda in pravni vidik zaposlovanja v javnem sektorju.

PRIJAVA NA RAZPISE – Ponedeljek, 11. 6., ob 10. uri, MKC Maribor, Ob železnici 16 (v 1. nadstropju)

Nina Pohleven, projektna koordinatorka, nam bo približa prijave na razpise. Skupaj bomo spoznali kje in kako iskati primerne razpise, elemente razpisne dokumentacije in razlike med evropskimi in slovenskimi razpisi. Predavateljica nam bo skozi osebne izkušnje predstavila zaposlitvene priložnosti na projektnem delu.

PODJETJA – Torek, 12. 6., ob 10. uri, MKC Maribor, Ob železnici 16 (v 1. nadstropju)

Mitja Florjanc je podjetnik, ki se ukvarja s fotografsko dejavnostjo in nam bo skozi spekter svoje osebne izkušnje predstavil postopek ustanovitve podjetja (d. o. o.) in dela v lastnem podjetju. Odgovoril nam bo na vprašanja kot so ali potrebujemo ustanovni kapital, katere so poslovne oblike podjetij, kakšna je razlika med s. p. in d. o. o., katere so ključne institucije v postopku ustanovitve d. o. o., pogoji za ustanovitev podjetja itd. Približal nam bo tudi kadrovski vidik sodelovanja znotraj podjetja.

STATUS SAMOSTOJNEGA KULTURNEGA DELAVCA – Četrtek, 14. 6., ob 10. uri, Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30 (dobimo se na dvorišču)

Vojka Miklavc, samozaposlena v kulturi, bo predstavila status samostojnega kulturnega delavca. Skozi svojo izkušnjo nam bo prikazala postopek pridobitve statusa in uradne pogoje ter pravno-formalni vidik upravljanja takšne vrste zaposlitve. Na podlagi lastne izkušnje bo opredelila prednosti, slabosti in izzive, ki jih takšna oblika zaposlitve prinaša.

SAMOZAPOSLITVE (AJPES in TOČKA VEM) – Torek, 19. 6., ob 10. uri, Ajpes, Trg Leona Štuklja 10 (dobimo se v pritličju)

Vesna Zupanič, zaposlena na Agenciji Republike Slovenije za Javnopravne evidence in storitve – Ajpes, nam bo predstavila vrste samozaposlitev s poudarkom na registraciji samostojnega podjetnika (s. p.). Spoznali bomo institucijo Ajpes in točko Vem, ter glavne razlike med različnimi vrstami samozaposlitev. Udeleženci boste dobili priložnost povprašati o vsem, kar vas zanima v povezavi s samozaposlitvami.

ZAPOSLITVE V TUJINI IN MOBILNOST – Sreda, 20. 6., ob 13. uri, MKC Maribor, Ob železnici 16 (1. nadstropje)

Miran Kerec bo predstavil svojo izkušnjo iskanja zaposlitve v Avstriji, kjer je uspešno zaposlen že 6 let. Predstavil bo razlike v izkušnji razgovora za delo v tujini in Sloveniji in kako se nanj učinkovito pripraviti. Dotaknili se bomo tudi tematik vezanih na urejanje dokumentacije, pred, med in po zaposlitvijo ter kaj vse je potrebno vedeti preden se odločimo za iskanje zaposlitve v tujini.

V drugem delu pa bomo skozi zgodbe prostovljcev spoznali Evropsko prostovoljsko službo (EVS) kot obliko pridobivanja novih znanj in kompetenc v tujini. Rafa, Esme in Jesus so prostovoljci iz tujine, trenutno na EVS projektu v Pekarni Magdalenske Mreže.

Vir in foto: Mladinski kulturni center Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji