Vegetarijanstvo in šport Ali je kombinacija mogoča?

07 Maj2018
395

MARIBOR – S to temo smo se ukvarjali v okviru mladinske izmenjave v latvijskem pristaniškem mestu Ventspils med 14. in 21. aprilom mladi in mentorji iz Srbije, Armenije, Madžarske Latvije in Slovenije v okviru projekta Erasmus plus z nazivom “Do sport and go vegetarian“.

V tednu dni smo spoznavali prednosti vegetarijanske in možnosti nadomestkov za meso. Hkrati smo ugotavljali, ali lahko vegetarijanski način prehrane omogoča izvajanje športnih aktivnosti.
Petindvajset mladih in 5 mentorjev smo se tako ves čas prehranjevali brez mesa, kar je bil velik izziv za organizatorje, še posebej pa za kuharje. Latvija spada med države, kjer se poje ogromno mesa in vegetarijanstvo še ni tako razvito, kot v nekaterih bližnjih, predvsem skandinavskih državah.
Ob glavni temi so mladi razvijali tudi vrsto drugih kompetenc, kot učenje učenja, sporazumevanje v tujem jeziku, matematične kompetence ter mnoge druge, saj smo se z vsemi izzivi soočali tako teoretično, kot tudi praktično.

Ob koncu mladinske izmenjave smo ugotovili, da sicer obstajajo primeri vrhunskih športnikov, ki so ob prehodu na vegetarijanstvo začeli popuščati (na primer Novak Đoković) v športu, a pri rekreativcih vegetarijanstvo ne bi smel biti problem. Predvsem je treba paziti, da meso zamenjamo z ustreznimi beljakovinami, saj bi drugače lahko samo škodili svojemu organizmu.
V sklopu izmenjave smo tudi sami spekli tradicionalen kruh, osnovnošolcem predstavili prehransko piramido ter povprašali domačine o vegetarijanstvu in ali so tudi vegetarianci lahko vrhunski športniki.

Ugotavljali smo tudi, da vegetarijanska hrana ni nujno tudi zdrava; še posebej ob obroku, ki je vključeval ocvrt sir z ocvrtim krompirjem in tatarsko omako.

Za konec smo še posadili 30 dreves, po enega vsak udeležencev oziroma po šest iz vsake države.

Igor Jurišič

Vir in foto: Popotniško združenje Slovenije

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno

Sorodni članki

Avtorji