Valter brani alter Festival alternative v Kompleksu na Ravnah

04 Maj2018
226

RAVNE NA KOROŠKEM – Začetek maja je v Koroškem mladinskem kulturnem centru Kompleks na Ravnah na Koroškem obarvan v barve alternativne glasbe in dogajanja, saj se odvija tradicionalni festival Valter brani alter. V letu 2018 je s svojo četrto edicijo razširjen na kar dva vikenda, gosti pa številne domače in tuje glasbenike, razstavo analognih fotografij, filmski večer, predstavo in skate tekmovanje. Več: www.kompleks.it.

valter brani alter

Kot eden redkih prostorov tudi alternativne kulture na Koroškem, KMKC Kompleks v svoj sicer raznolik in širok spekter programskih aktivnosti enkrat letno uvrsti festival alternative, ki so ga prvič organizirali leta 2015 in poimenovali Valter brani alter. Tako se sedaj že tradicionalno v maju v Kompleksu na Ravnah srečujejo tako ustvarjalci kot ljubitelji bolj alternativne glasbe in kulture.

Večinoma se bodo na odru predstavljali slovenski glasbeniki, prihajata pa tudi skupini iz tujine. V petek, 4. maja, bodo nastopili:  slovenski glasbeni multipraktik in virtuoz, ki ustvarja surovo in neprekuhano glasbo, Samuel Blues (grunge blues psihadelija), Underpondgrabn, hrupni punk fantje iz okoliških hribov (punk, stoner, rock’n’roll) ter skupina iz Hrvaške, Nemeček (stoner, garage-rock, post-rock).

Dan kasneje, sobota, 5. maj, se začenja z razstavo analognih fotografij »Mesto miru« društva Umetnost za vse, ki so nastale v okviru projekta Živela umetnost! Fotografije so nastale med poletjem 2017 pod mentorstvom Roberta Marina in Matjaža Rusta. Sledi zanimiva predstava Pesem za eno Drevo v izvedbi Jurija Drevenška. Gre za avtorsko glasbeno predstavo, nastalo po motivih romana Klovnovi pogledi Heinricha Bölla, ki je bil samo izhodiščna točka. Je predstava, ki noče biti klasična predstava in od občinstva ne zahteva ploskanja in strinjanja z nastopajočim. Rdeča nit so kantavtorske pesmi, ki povezujejo, komentirajo in povzemajo govorjene dele besedila, oboje pa se zliva v mešanico koncerta in gledališke predstave. Sam odrski dogodek poteka na poseben način; niha namreč med improvizacijo, dramsko predstavo in glasbenim delom.

Vikend kasneje se dogajanje pričenja že v četrtek, 10. maja, s predvajanjem najboljših animiranih filmčkov s festivala Animateka 2017. V petek, 11. maja, v KMKC Kompleks gostijo dve skupini, in sicer slovensko-nemško navezo 7AM, ki zase pravi, da se bodo predstavili z nedefiniranim lo-fi garažnim zvokom z DIY mentaliteto. Post-rock skupina Spock Studios pa bo poskrbela za zanimivo avdio-vizualno doživetje.

Še najbolj pestra bo sobota, 12. maja. Dogajanje se v popoldanskem dnevu sprva seli v park Ugasle peči v Prevalje, kjer se bo v skateparku odvilo tradicionalno skate tekmovanje v organizaciji društva Šibovje. Večerni koncert v Kompleksu pa bo namenjen slovenskim glasbenim izvajalcem. Predstavili se bodo: skupina Smrt boga in otrok (trap), AMN (K-POP, TurboTrap) ter domačina Dinamični duo (synthwave, lofi).

Festivalska vstopnica stane 12 eur, ob nakupu prejmete tudi festivalsko majico. Vstopnina za posamezne dni znaša 3 eur, z izjemo sobote, 5. maja, ko bo potrebno za ogled prestave odšteti 7 eur, ter četrtka, 10. maja, ko je vstop prost.

Več o dogodkih in projektih: spletna stran www.kompleks.it ter Facebook stran KMKC Kompleks.

Vir in foto: Koroški mladinski kulturni center Kompleks

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji