Tematski večer (Ne)moč odnosa Iz vražjega v dialog povezanosti

21 Maj2018
179

MARIBOR – V sredo, 16. 5. 2018, smo se ponovno zbrali na četrtem letošnjem predavanju in zadnjem pred počitniškim oddihom. Tematski večeri pod sloganom “Ne-moč odnosa”, potekajo pod okriljem Društva SMC Maribor in Družinskega centra Objem.

Ponovno smo gostili psihologinjo in psihoterapevtko Lidijo Kociper in njenega moža, psihiatra ter prav tako psihoterapevta Jožefa Kocipra. Gosta sta spregovorila o tem, kako iz vražjega dialoga vstopiti v dialog povezanosti. Glavni ključ za varen občutek povezanosti med partnerjema je čustvena prisotnost in čustvena odzivnost. Kadar partnerja ne zmoreta slišati drug drugega ali biti primerno čustveno odzivna, lahko govorimo o nepovezanosti med njima in takrat partnerja običajno vstopita v nekonstruktiven dialog. Dajanje sočutja in razumevanja pa sta glavni značilnosti zdrave povezanosti.
Poudarila sta, da je medosebni prostor, ki se stke med partnerjema, sakralni prostor. To je sveti prostor, katerega pogosto polnimo s konflikti, čeprav nam je v samem jedru to najbolj čist in svet prostor. Partnerji se pogosto znajo zaplesti v konflikt, ne znajo pa rešiti konflikta. Povedala sta, da se pari velikokrat ne prepirajo zaradi vsebine, ampak zaradi čutenj, ki se skrivajo pod tem. Vprašanja kot so: Ali si tu zame? Čustvena dostopnost do drugega? A sem odziven za tvoje potrebe, sem sočuten/a? A sem angažiran/a in sem zavzet/a zate? Ali se lahko zanesem nate? A boš videl/a te čustvene rane, ker te ni tukaj zame, ko te rabim? Ali mi ti zaupaš in se lahko zaneseš name? To so ključna vprašanja, ki se skrivajo pod našimi konflikti in se jih pogosto niti ne zavedamo.
Za kritiko v partnerskem odnosu se pogosto skriva sporočilo, da potrebujemo partnerjevo priznanje, da smo pomembni. V konfliktnem viharju sta si partnerja sovražnika, šele ko postaneta ranljiva, si postaneta blizu. Najpomembneje pa je, da se oba partnerja zavedata, da tako kot sta za konflikt potrebna dva, sta tudi potrebna oba za reševanje tega konflikta. En sam ne more iz tega začaranega kroga.

Vir in foto: Društvo Salezijanski mladinski center Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji