Tabor nadarjenih OŠ Livade

25 Maj2018
255

DEBELI RTIČ – V začetku meseca maja smo na naravoslovno obarvanem taboru nadarjenih učencev v organizaciji zavoda UMMI in Mladinskega zdravilišča in letovišča Debeli Rtič gostili učence četrtih in petih razredov Osnovne šole Livade iz Izole. V naravnem okolju ankaranskega polotoka so se nadobudni mladi raziskovalci spopadi z različnimi delavnicami, v okviru katerih so jim naši mladi mentorji iz Univerze na Primorskem razkrili množico mogočih interesov, v katere se lahko usmerijo.
Tako so se najprej spopadli z delavnico Lov na rastline, pod vodstvom Saše Šimac. Tu so bližje spoznali nekaj značilnih rastlin našega območja, ob tem pa še urili svoj voh, tip in okus pri slepem prepoznavanju začimbnic iz zeliščnega vrtička. Ob grimasah odobravanja in kremženja pri nepoznanih okusih je delavnica minila zelo hitro.
Sledilo je ribištvo, kjer so učenci najprej spoznali ribolov v slovenskem morju, nato pa še ribe, ki živijo v vodah Debelega Rtiča. Nekateri od njih so se izkazali s poznavanjem priprav za obalni, drugi pa bolj s potrpežljivostjo, ki je bila nagrajena z uspešnim ulovom glavača in babic. Gotovo je bila delavnica uspešna vaja urjenja koncentracije, ki jim bo prišla prav pri osvajanju novih znanj v šoli in izven nje.
Delavnica o življenju na morski obali je prinesla bogat ulov rakovic, polžev in školjk. Otroci se niso mogli načuditi bogastvu različnih vrst malih živali, ki so ob oseki ostale na bibavičnem pasu, še bolj pa so jih pritegnile besede biologa Danijela Pokleke, ki je znal s preprosto jasnostjo razložiti naravne pojave. Kljub dejstvu, da so učenci doma iz obmorskega mesta pa niso poznali živali, ki živijo v bibavičnem pasu; tako so lahko osvojili in se navdušili za znanje, ki ni dobro zastopano v učnih načrtih.
Dan smo sklenili s bolj športno obarvano dejavnostjo, z lokostrelstvom, ki je prevzelo in navdušilo predvsem dekleta. Nekaj učencev se je tako vživelo v streljanje v tarčo, da so ob počenem balonu na sredini tarče glasno vzkliknili, uspeha enega so se veselili vsi; vsekakor so odšli z namenom, da to ni bilo njihovo zadnje streljanje z lokom.
Ob zaključku vikenda smo bili zadovoljni, da so lahko skupaj z našimi mladimi mentorji s Pedagoške fakultete UP našim malim nadarjenim omogočili spoznavanje tako raznolikih dejavnosti, ki niso koristne zgolj za utrjevanje njihove zagnanosti, koncentracije in znanja, ampaku predvsem v širjenju obzorja njihovih lastnih potencialov.
Vir in foto: UMMI, Zavod za izobraževanje Koper, Martin Nedoh.

 

Vir in foto: UMMI

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji