Serialka opitih slovenskih stripov 3. del – RDEČI ALARM

14 Maj2018
366

LJUBLJANA – Tomaž Lavrič sodi v tretjo generacijo slovenskih stripovskih avtorjev, za katero je ključno vlogo odigral Ivo Štandeker, ki je postavil nove temelje slovenski stripovski kritiki. Preden pa je sploh lahko pisal o stripu, je moral okoli sebe zbrati izjemne posameznike, t.i. Mladinin krožek. Štandeker je usmerjal avtorje tako, da razmišljajo o svojih zgodbah iz lokalne perspektive ter posegajo po lokalnih tematikah. In že smo pri kultnem stripu Rdeči alarm, ki je Lavričev poklon ljubljanski punkovski sceni iz začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Zgodba je preprosta in govori o Juretu alias Krtu, nekdanjem bobnarju benda Rdeči alarm, ki je že dolgo vzoren državljan, mož in oče. Z nostalgičnimi flashi se spominja ljubljanske scene iz začetka osemdesetih let, ko je zrevoltirana generacija »otrok socializma« prežurala mladost. Hladne ženske, ne tako hladno pivo in vroč pank so toposi kultnega Rdečega alarma, ki je izšel natanko dvajset let po prvem televizijskem nastopu Sex Pistols in ko je bila na britanski televiziji prvič izgovorjena beseda »fuck« iz ust jeznih »pistoljerosov«.

Rdeči alarm-naslovnica stripa

Igor Vidmar ob ponatisu zapiše, da je to delo po Magni Purgi prva klasika naše moderne stripovske literature, ki je zrela za kresnika in za obvezno čtivo. Dopolnil ga je Max Modic, ki je Rdeči alarm leta 1996 videl kot generacijski krik, ki je v domačem okolju izvrstno nadgrajeval pankovski revival, vračal upanje v sodoben slovenski avtorski strip in verjel v svojo prihodnost. (Modic v Mladini , 2010)

Lavričevi stripi so doslej doživeli preko 40 različnih izdaj doma in v tujini, predvsem v Franciji in frankofonskih deželah. Kot avtor stripov pa je sodeloval na številnih evropskih festivalih in prejel nekaj odmevnih mednarodnih nagrad. Lavrič je izjemen umetnik in nas vedno znova skozi sliko in besedo naseli v nov-i svet, za katerega še nikoli nismo slišali ali si ga zmogli v domišljiji sploh predstavljati. Ob tem sem se spomnila, da sem pred časom v pogovoru z umetnikom, ki najema prostore na Metelkovi, izvedela zanimiv podatek. Tiče se množice bolh, ki skačejo po metelkovski flori in lovijo ravnotežje med oljkami, mandlji, grmički rožmarina in pisanimi obiskovalci klubov. Saj veste…skoraj vedno se po Metelkovi sprehajajo tudi psi. In od takrat si želim, da bi ta olimpijski bazen potentnih bolh zaživel v stripu, njegov stvaritelj pa bi bil seveda Tomaž Lavrič.

Strip je orožje. Vzemi ga v roke!

Lucija Golčer

Rdeči alarm je eden redkih stripovskih albumov z lastnim »soundtrackom«, ki je delo glasbene skupine Racija.

Vir in foto: Združenje DrogArt

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji