Še nimaš načrtov za poletje? Imamo idejo zate!

17 Maj2018
238

LJUBLJANA – Bi v letošnjem poletju ali jeseni rad_a teden, dva ali tri preživel_a delovno in v dobri družbi? Če je tvoj odgovor da, ima Zavod Voluntariat zate ogromno predlogov.

Ponudba mednarodnih prostovoljskih taborov je dosegla vrhunec in na stotine prostih mest še čaka, da jih zasedete motivirani prostovoljci, ki si želite novih znanj in medkulturnih izkušenj. Spodnja starostna meja je 18 oziroma 21 let, medtem ko zgornje starostne meje ni, pomemben ni niti status. Vabimo mlade in starejše, študente, brezposelne in zaposlene!

Kaj je sploh mednarodni prostovoljski tabor?

Gre za kratkoročno delo na neprofitnih projektih, ki jih izvajajo lokalne neprofitne organizacije. Projekti so sicer lahko dolgoročnejši, vendar vsak prostovoljec v okviru tabora lahko sodeluje le krajše obdobje – od enega do treh tednov. Tabori so večinoma organizirani tako, da skupina prostovoljcev dela od šest do osem ur na dan, preostali čas pa se vrstijo druženja, izleti, ekskurzije ter ostale prostočasne aktivnosti. Večinoma sprejemajo posameznike, obstaja pa tudi nekaj taborov, ki so prilagojeni družinam.

Skratka, na taboru delaš nekaj dobrega za lokalno skupnost, spoznavaš druge prostovoljce in se družiš z lokalnim prebivalstvom. Za tvojo nastanitev in prehrano načeloma poskrbi organizacija gostiteljica, stroške potovanja, vize in cepljenj pa krije vsak sam.

Za kakšno delo gre?

Umetnost, ekologija, antirasizem, LGBT, fotografija, ekološko kmetovanje, arhitektura, okoljevarstvo, človekove pravice, medkulturnost… To je le nekaj iz bogatega nabora tematskih področij mednarodnih delovnih taborov. Pogosto organizacije potrebujejo pomoč pri komunikaciji, druge bolj potrebujejo fizično moč, veliko pa je tudi možnosti za delo z otroki, begunci, ostarelimi in LGBT skupnostjo.

V katere države lahko grem?

Odpotujete lahko praktično kamorkoli – od Islandije, Hrvaške do Mongolije, Palestine in Kambodže, če vam le ustreza termin tabora! Bogato ponudbo taborov lahko pregledate v iskalniku SCI ali pa se obrnite na nas in pomagali ti bomo izbrati pravega zate.

Kako se prijavim?

Prijava je zelo preprosta, podrobna navodila najdete na spletni strani zavoda Voluntariat. Če imate še kakšno vprašanje, pa pišite na placement@zavod-voluntariat.si ali se oglasite pri nas za Bežigradom.

Voluntariat – Zavod za mednarodno prostovoljno delo je del mednarodne mreže Service Civil International. Naše poslanstvo je promocija idej miru, družbene pravičnosti, trajnostnega razvoja, mednarodnega sodelovanja in solidarnosti skozi prostovoljno delo. Verjamemo, da je mednarodno prostovoljno delo koristno tako za osebnostni razvoj posameznika, ki pridobi pomembne neformalne izkušnje, kot za medkulturno učenje in vzgojo za mir in strpnost.

Vir in foto: Voluntariat

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji