Prenove mladinskih centrov – malo drugače

08 Maj2018
215

LJUBLJANAMladinska postaja Moste, socialno podjetje Preoblikovalnica in še nekaj prostovoljcev z Urbane delavnice so skupaj z mladimi iz Javnega zavoda Mladi zmaji Šiška staknili glave, kako bi iz prostora, ki je sicer majhen, lahko naredili takšen prostor, ki bo nudil različnim skupinam mladim različne uporabe v istem času. Tako da bi se lahko nekoliko starejši mladinci in mlajši mladinci popolnoma dobro počutili drug ob drugem, vsebinsko pa bi šlo za dva popolnoma druga pristopa. Nekaj izkušenj sta si MPM in Preoblikovalnica že pridobila z renoviranjem MC v Zalogu, ampak Šiška je bila povsem specifična. V tednu dni je MC postal drugačen in zdaj ponuja novo možnost uporabe, večjo udobnost, večjo funkcionalnost, bolj svetel je, manj opreme in pohištva je, tako da sprejem tudi več ljudi.

Pomembno v tej prenovi je sodelovanje različnih mladinskih centrov in inciativ. Vse prevečkrat je tako v nevladnem sektorju kot tudi v javnem prisotno neke vrste zapiranje, vrtičkanje in nepovezovanje med istimi akterji. Še vedno je prisotna neka ideja, ki je tako značilna za vse Slovence, da moraš vse sam narediti, od ideje do produkta. Naša orientacija je bila vseskozi ta, da se vključi čim več mladih iz Šiške, pa tudi tisti iz Most, ki že imajo izkušnje s tako prenovo in skupaj ustvarijo novo podobo centra, kakršno si sami želijo. Take iniciative so res pohvale vredne in nujne, saj se tudi na ta način mladinski sektor povezuje in solidarizira, razvija neke skupnostne ideje in ne nazadnje prijateljuje itd.

Gre torej za nov način grajenja mladinske skupnosti, prisvajanje prostora s strani mladih in njihovega izražanja ne le z govorico, ampak s konkretno akcijo, delovanjem.

Brez pomoči MOL Urada za mladino seveda ne gre in Javnega zavoda Mladi zmaji tudi ne.

 

Vir in foto: Združenje mladih, staršev in otrok Sezam

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji