Postojnska delegacija v predsedniški palači

15 Maj2018
386

POSTOJNA – Predsednik Republike Slovenije je 9. maja 2018, na dan Evrope, v predsedniško palačo povabil predstavnike osnovnih šol oziroma otroškega občinskega sveta. Našo delegacijo so sestavljali: Arja Ela Hvala, Junior ambasadorka Unicefa, Urška Letič iz OŠ Antona Globočnika, Tijana Požar iz OŠ Prestranek, Blaž Hreščak iz OŠ Miroslava Vilharja, predstavnika priseljencev v otroškem občinskem svetu Erfan Gulzari, OŠ Antona Globočnika, in Sajjad Ahmadi, OŠ Miroslava Vilharja. Spremljali sva jih Dragana Kosić Petrović iz stičišča nevladnih organizacij BOREO in Tina Zorman iz Dijaškega doma Postojna.

Čeprav sprejem v predsedniški palači in stisk roke s predsednikom mogoče nekaterim ne zdi »nič takega«, pa otrokom pomeni predvsem potrditev njihovega dela in spoštljiv dokaz, da se trud in pridno delo obrestujeta. Ponosni smo na Arjo, ki je povezovala celoten kulturni program sprejema. Nastopali so otroci iz vrtca Mala akademija in Vrtca Brezovica ter osnovnošolci OŠ Voličina, OŠ Cankova, OŠ Toneta Čufarja Jesenice in III. OŠ Celje, ki je tudi nosilka letošnje zaključne prireditve Evropska vas. Arja je podala zaključke prvega evropskega simpozija otroških občinskih svetov, ki se ga je udeležila marca v Španiji. Z mladimi je delila razmišljanja o Evropski uniji, skupni prihodnosti v miru, strpnosti in sožitju. Povedala je, da je »v pogovoru s sovrstniki ugotovila, da je v delovanju Evropske unije kup priložnosti za izboljšave. Mladi svojih idej ne omejujejo, ampak vedno najdejo pot za njihovo uresničitev.«

Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, pa je na zbrane naslovil tudi svojo poslanico ob dnevu Evrope: »Otroci ste naš največji zaklad. Zaklad pa mora biti nekje na varnem in v miru. Nič hudega se mu ne sme zgoditi. Brezskrbno mora svetiti in blesteti v svojih najljubših in najboljših odtenkih. Ali sploh obstaja kraj, kjer je tak zaklad na varnem in v miru? Obstaja. V Evropi, v Evropski uniji. Naši očetje in dedje so se jo odločili ustanoviti prav zato, da bi bili njihovi otroci, vsi njihovi otroci, na varnem in v miru. Tričetrt stoletja nazaj je strašna svetovna vojna zahtevala hudo trpljenje in reke človeških solz. Bilo je tako grozno, da so naši dedje in očetje rekli – nikoli več. Počasi, korak za korakom, a pogumno in vztrajno so zgradili varen kraj miru. Združeno Evropo, Evropsko unijo. Vam, otrokom, je namenjeno, da v njej uživate otroštvo in zrastete v svobodne in častne ljudi. Govorite različne jezike, pripadate različnim narodom in državam z različnimi kulturami in običaji. To različnost pridno negujte. Hkrati pa se potrudite razumeti drug drugega, se medsebojno spoštovati in spodbujati. Živeti v miru ne pomeni, da vsi mislimo enako in da smo vsi prijatelji. Živeti v miru pomeni, da znamo živeti drug z drugim tudi, če nismo prijatelji in če ne razmišljamo enako. Med nami pa ne sme biti prostora za sovraštvo. Tako sožitje je bistvo Evropske unije. Imate najrazličnejše sanje o tem, kaj boste, ko boste veliki. Ne omagajte pri prvem porazu, vztrajajte. Strastno se lotevajte stvari, v katere verjamete. Toda nobeno vaše ravnanje naj ne bo uperjeno zoper sanje drugih otrok. Pripadate veliki, mogočni družini otrok Združene Evrope. S skupnimi močmi lahko uresničite vse, tudi nemogoče. Vsak zase in vsi skupaj ste naš neprecenljiv zaklad. Ob Dnevu Evrope vam vaši starši svečano obljubljamo, da bomo storili prav vse, kar je v naši moči, da bodo na varnem in v miru tudi vaši otroci. Nobene politične, nacionalne ali socialne razlike med nami nas ne bodo odvrnile od uresničitve najbolj plemenitega cilja od vseh – trajnega miru. Zavedamo se, da je trajen mir odvisen od uspešne prihodnosti Evropske unije. Vi, naš zaklad, morate vedno ostati na varnem in v miru.

Tatjana Rant, Zveza društev Mladinski center Postojna

Vir in foto: Zveza društev Mladinski center Postojna

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji