Nabiranje superživil ob Dravi

29 Maj2018
223

ORMOŽ – Če bi se znašli lačni v neokrnjeni naravi, bi znali, kaj lahko zaužijeto in kako? Nekaj divjih in uporabnih rastlin vsakdo pozna. Koprive, bezeg, akacijo, nekaj gob, a Dario Cortese jih pozna bistveno več in je pravi strokovnjak tega področja.

Mladinski center Ormož v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Središče ob Dravi smo ga zato povabili, da bi izvedli delavnico v okolju ob reki Dravi. Ideja je bila na mestu, kar so dokazali mladi in starejši, ki so se delavnice udeležili.

Tako smo se dobili v soboto, 26. maja dopoldan, v Vaškem domu v Grabah, primerno opremljeni, čeprav nismo točno še vedeli, kaj nas vse čaka. Pripravljeni na vse vremenske razmere, tudi na nadležne komarje, smo se pod vodstvom domačina, Sama Žerjava, odpravili proti Dravi. Samo je že en dan prej pregledal teren in s svojimi koraki shodil pot, da nam bo lažje. In začeli smo spoznavati užitne divje rastline: japonsko dresen, nedotiko, hmelj … Si beležili njihovo uporabnost in pomembne detajle, kdaj, kako, za kaj jih uporabiti. Jih okusili in šli dalje. Tam, kjer je še prejšnji dan bila suha ali rahlo vlažna pot, se je ta dan že pretakal rokav reke. Bilo je nekaj opazovanj in oprezanj za morebitno alternativno potjo, a maja voda ni več tako ledeno mrzla, da je ne bi mogli prebroditi, zato smo kmalu sezuvali čevlje, vihali hlačnice in se podali na drugo stran, zavedajoč se, da počnemo nekaj blagodejnega za srce in ožilje. Spoznali smo še več rastlin in še enkrat pogumno zakorakali po razlivajoči se rečni strugi. Ko smo prispeli do prodnate plaže, kjer smo si iz nabranih rastlin pripravili nadvse okusno in krepčilno malico, je ves trud bil mnogotero poplačan. Pot se je nadaljevala, spoznali smo preko 30 vrst samoniklih ali invazivnih divjih užitnih rastlin ter njihovo  uporabnost. Pot smo nadaljevali med njivami in travniki, razširili nabor znanja ter se popoldan vrnili pred Vaški dom v Grabah, kjer smo si pripravili topel obrok, pomalicali, se še malo pogovorili in krenili vsak k svojim novim dogodivščinam naproti.

Z upanjem, da nam novo znanje ne bo treba koristiti v kriznih in katastrofalnih trenutkih, ampak  nam bo pomagalo popestriti vsakodnevne prehranjevalne navade ali robinzonske oddihe od vsakdanjega vrveža.

Hvaležni za novo pridobljena znanja in zanimivo preživeti dan v naravi smo že pomislili na nabiranje divjih užitnih rastlin v drugem letnem času in nekoliko drugačnem ekosistemskem okolju. Z željo, da Dravo tako pristno doživimo še večkrat, se zahvaljujemo vsem udeležencem za izkazano zaupanje, vas pa vabimo na naše prihajajoče dogodke, ki jih lahko spremljate na naši spletni ali FB strani (www.mco.si).

 

20180526_140148 20180526_140634 P1170059 P1170082 P1170094 P1170104 P117015920180526_144846 20180526_144857

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji