“Mladi gasilci so velikokrat vzor drugim mladostnikom” Mednarodni dan gasilcev

04 Maj2018
2,449

SLOVENIJA – V okviru mednarodnega dneva gasilcev, ki ga obeležujemo 4. maja, smo se na uredništvu mlad.si odločili za krajši prispevek prositi mladega prostovoljnega gasilca. V svojem prispevku se je dotaknil teme gasilstva v Sloveniji, vloge mentorjev gasilske mladine ter soočanja s travmatično-stresnimi situacijami, s katerimi se gasilci vsakodnevno srečujejo na intervencijah.

Prostovoljno gasilstvo je največja prostovoljna, humanitarna organizacija na slovenskem, z več kot 140 letno zgodovino. Vanjo je vključenih več kot 120.000 članov, od tega okoli 60.000 operativnih gasilcev in gasilk. Organizacija kot taka je po številu gasilcev in gasilk na prebivalca celo najštevilčnejša na svetu.

Področje dela z mladimi predstavlja eno pomembnejših nalog te organizacije. Gasilska mladina se deli v tri kategorije in sicer v kategorije pionirjev, mladincev in gasilcev pripravnikov. Vsega skupaj se za bodoče krotilce ognja usposablja več kot 36.000 mladih.

Odnos mladine do gasilstva danes je na zelo visokem nivoju. K temu so po mojem mnenju pripomogle številne večje intervencije v zadnjih desetih letih (poplave, žledolom, večji požari…).

Gasilce ob tovrstnih večjih dogodkih mediji prikazujejo kot junake, kar pozitivno vpliva na mnenje prebivalcev in seveda tudi na mlade, ki so iz leta v leto bolj aktivni v gasilski organizaciji.

Ker ti gasilstvo čez čas postane način življenja in ni samo hobi za vikende tako poleg operativnih nalog začneš izvajati še druge naloge v svojem lokalnem društvu. Ena izmed njih je tudi mentor gasilske mladine. Na mlade se prenaša osnovno znanje in veščine, ki so potrebne, da bodo nekoč zrastli v prave operativne gasilce. Za mentorja ni največje veselje pokal na tekmovanju in visoka uvrstitev ampak to, kdo od mladih bo čez čas, ko dopolni 18 let postal operativni gasilec.

Mladi se skozi leta v gasilskih vrstah učijo in urijo v raznoraznih spretnostih, ki jim pridejo prav tako v gasilski organizaciji, kakor tudi na življenjskih poteh. Poleg osnov gorenja, gašenja, dinamike požara se naučijo in pridobijo različne spretnosti tehničnega reševanja in prve pomoči. Marsikdaj se nam je zgodilo, da so otroci iz gasilskih vrst (gasilski podmladek) klicali na številko 112 ob različnih dogodkih in tudi s tem pripomogli k hitrejši reševalni akciji. Poleg tega so nam tudi že velikokrat povedali, kako so oskrbeli rano sošolki, doma staršem… Skratka, pridobljeno znanje v gasilski organizaciji jim še kako prav pride tudi drugje. So pa ti mladi gasilci velikokrat tudi vzor ostalim mladostnikom.

Na terenu se vsakodnevno zgodi veliko intervencij, kjer je potrebna pomoč gasilcev (požari, prometne nesreče, ukrepanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, razna tehnična posredovanja…). Veliko nesreč je takšne narave, ki pri gasilcih lahko povzročijo težje stresne odzive. Takšne intervencije so v večini primerov povezane s hujšimi – smrtnimi prometnimi nesrečami, kjer so poškodovani ukleščeni v vozilih.

Gasilkam in gasilcem, ki na terenu doživijo travmatično-stresno izkušnjo je na voljo psihološka pomoč pod okriljem Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje. Štirje psihologi so na voljo 24 ur na dan, prav tako pa so v nekaterih poklicnih in prostovoljnih gasilskih enotah psihološki zaupniki. To so gasilci in gasilke, ki so usposobljeni, da prepoznajo stisko so-tovariša. Po večjih stresnih intervencijah omenjeni psihološki zaupniki izvedejo razbremenilni razgovor s sodelujočimi. S tem pogovorom se zmanjša morebiten stres, oz. se pri komu opazi, da ga je nekaj dramatičnega »doletelo«.

Vir in foto: Prostovoljno gasilsko društvo Trbovlje-mesto

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji