Mladi naravoslovci zasedli Ljubljano

03 Maj2018
353

LJUBLJANA – V nedeljo je v Ljubljani potekalo svečano odprtje 16. evropske naravoslovne olimpijade (The European Union Science Olympiad – EUSO), ki bo potekala vse do 5. maja. Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) se bo na olimpijadi v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – biologije, kemije in fizike – med seboj pomerilo 156 mladih znanstvenikov, starih do 16 let. Na tekmovanje je prijavljenih 52 ekip iz 25 držav Evropske unije, tekmovalce pa spremlja približno 100 mentorjev in spremljevalcev.

»Spoštovani mladi znanstveniki, potrudite se in pokažite svetu najboljše, kar znate. Borite se za najboljše dosežke po vseh svojih močeh. Od vaše vztrajnosti na poti pridobivanja znanja in sposobnosti je odvisna usoda vas samih in tudi celotnega sveta. Človeška rasa je namreč pred velikim razpotjem. Tehnologije, ki smo jih razvili za izgradnjo boljšega sveta, so pripeljale ta svet do velikega naravnega neravnovesja. Potrebujemo nove rešitve za tehnološki razvoj, s katerim bomo ohranili naravo, prihranili vire za prihodnje generacije in vsem ljudem po svetu omogočili enakovredno udeležbo pri koriščenju prednosti razvoja. Kdor si upa poskusiti, je edini, ki lahko uspe,« je zbrane tekmovalce in druge goste nagovoril Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS.

»EUSO je priložnost za mlade, da sodelujejo v edinstveni izkušnji znanstvenega ekipnega tekmovanja. Sodelovanje na olimpijadi daje dijakom priložnost, da pridobijo učne izkušnje izven formalnega učnega načrta. Znanost je koristna, saj je znanje, ki ga ustvarja znanost, močno in zanesljivo. Znanost se lahko uporablja za razvoj novih tehnologij, zdravljenje bolezni in reševanje številnih drugih problemov. Znanost je vznemirljiva in se nikoli ne konča. Znanstvenike motivira navdušenje videti ali ugotoviti nekaj, česar ni ugotovil še nihče. In ta nova odkritja vodijo k novim vprašanjem za nadaljnje raziskave. Znanost se ne bo nikoli zaključila,« je na svečanem odprtju zbrane nagovorila mag. Katja Stopar, državna koordinatorka priprav za evropsko naravoslovno olimpijado v Sloveniji.

»Ljubljana je mesto, v katerem posebno pozornost namenjamo tudi mladim, kakovosti njihovega bivanja, izobraževanja in razvoja vseh njihovih potencialov in talentov. Zavedamo se namreč, da je skrb za kakovostne storitve za otroke in mladino najboljša popotnica za uspešno, zadovoljno in izpolnjeno življenje vsakega posameznika. Hkrati pa je to najpomembnejši vložek za uspešen razvoj in napredek našega mesta,« je mladim udeležencem evropske naravoslovne olimpijade sporočil Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana.

EN9A6490_1

Pomembno je ekipno sodelovanje in spoznavanje vrstnikov

Celotno dogajanje olimpijade EUSO traja sedem dni, poleg samega tekmovanja pa potekajo tudi različne obtekmovalne dejavnosti, kot so strokovne ekskurzije, družabni dogodki in ogledi nekaterih naravnih znamenitosti Slovenije. V okviru samega tekmovanja, ki traja dva dni po približno pet ur, se dijaki ukvarjajo z nalogami s področja naravoslovja – biologije, kemije in fizike. Ekipe do rešitev znanstvenih problemov pripeljejo uspešno opravljeni eksperimenti, ki jih izvajajo v laboratorijih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Zato morajo biti tekmovalci spretni pri laboratorijskem delu, pomembno pa je tudi sodelovanje v ekipi. Naloge so več kot leto dni pripravljali člani znanstvenega odbora države organizatorke – letos ta šteje 10 članov.

Zahtevno delo mentorjev

Enotedensko tekmovanje predstavlja tudi priložnost za mentorje, da izmenjajo poglede na naravoslovje oziroma posamezne naravoslovne predmete v različnih državah, na šolske kurikulume, si izmenjajo učna gradiva in izkušnje ter soočijo svoja mnenja o dogajanju v znanosti. Po trije mentorji iz vsake države, ki dijake spremljajo na olimpijadi, morajo dan pred vsakim tekmovalnim dnem naloge iz angleščine prevesti v svoje jezike. V času prevajanja poteka tudi strokovna razprava o nalogah.

Zaključna slovesnost z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo medalj bo 4. maja ob 16.00 uri v Pionirskem domu (Festivalna dvorana) v Ljubljani.

Glavni organizator 16. evropske naravoslovne olimpijade je Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Olimpijado je finančno podprlo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, glavni pokrovitelj tekmovanja je podjetje Krka, pokrovitelja pa ELES in COSYLAB.

Vir: ZOTKS
Foto: Daniel Novakovič/STA: slovenska ekipa z mentorji; otvoritev

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno

Sorodni članki

Avtorji