Mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji Dan za odraščanje

16 Maj2018
315

MARIBOR – Ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji in transfobiji (17. maj) pripravljata Mladinski kulturni center Maribor in GT22 projekcijo filma, ki govori o družini z istospolnima staršema.

Vabljeni v četrtek, 17. maja 2018, ob 17.00, v GT22, Glavni trg 22, na brezplačno projekcijo filma Odraščanje. Po filmu sledi pogovor z režiserjem filma, Sinišo Gačićem.

Odraščanje je intimni portret štirimesečnega Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se odločita za politični boj proti diskriminaciji njune družine. So edina istospolna družina, ki se vključi v predvolilno kampanjo ob referendumu o izenačitvi zakonskih zvez, ki je v Sloveniji potekal v predbožičnem času leta 2015. Mami se tako ob izzivih, ki jih prinaša prvo materinstvo, soočita z nasprotniki, ki ju primerjajo s pedofili, njun odnos pa označujejo kot nečloveški.

Siniša Gačić kot novinar in režiser že več let sodeluje s Televizijo Slovenija. Za svoj celovečerni prvenec Boj Za je prejel nagrado vesna za najboljši celovečerni film. Dominik Mencej trenutno pripravlja svoj igrani celovečerni prvenec Jezdeca, za svoj študijski film Prespana pomlad je prejel nagrade vesna za najboljši kratki film, vesna za najboljšo režijo ter vesna za najboljši scenarij.

Odzivi na film:

»Vsekakor gre za film, ki je v boju za človekove pravice, manjšine in istospolne skupnosti pri nas zabeležil zgodovinski trenutek.« – Tina Lešničar, Delo 

»Dokument nekega časa jasno kaže, da je zasebno za manjšine še kako politično, javne politike pa imajo negativen vpliv na tiste vsakdanje drobnarije, ki jih heteronormativna družba jemlje za popolnoma samoumevne. Izid referenduma je danes znan, bojda je k njemu pripomoglo lepo vreme, ki je tiste, ki na volišča niso šli direktno od maše, vabilo na nedeljski izlet.« – Jasmina Šepetavc, Festival LGBT filma

 Vljudno vabljeni!

Vir in foto: Mladinski kulturni center Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji