Konferenca o preprečevanju zasvojenosti S spletom

25 Maj2018
430

MARIBORDruštvo IndiJanez je v mesecu  maju vzpostavilo Center ŠTEKER in v želji po informiranju vseh ključnih deležnikov in širše javnosti organiziralo Prvo regijsko strokovno konferenco na temo Preprečevanje zasvojenosti s spletom in digitalnimi mediji, ki je potekala v četrtek, 17. maja 2018 v amfiteatru Filozofske fakultete v Mariboru. Na konferenci so predavali vrhunski slovenski strokovnjaki, ki so podali veliko uporabnih informacij na področju varne rabe spleta ter o različnih načinih preprečevanja zasvojenosti s spletom.

Na tokratni konferenci so strokovnjaki različnih področij govorili predvsem o najrazličnejših pasteh novodobnih omrežij in prepoznavanju le teh, kakšen vpliv ima uporaba pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, socialnih omrežij in računalniških iger na mladostnika, kaj je treba poznati in razumeti pri uporabi novih medijev, kako preprečiti vrstniško nasilje, katerim tveganjem so izpostavljeni mladostniki, zaradi prekomerne rabe interneta in podobno.

V današnjem času si težko predstavljamo življenje brez interneta, saj nam precej olajša opravljanje vsakodnevnih opravil. Težava nastopi, ko uporaba interneta diktira posameznikovo življenje ter vpliva na kvaliteto njegovih odnosov z drugimi. Prekomerna uporaba spleta lahko posebej vpliva na otroke in mladostnike, saj se njihovi možgani še razvijajo. Kot je povedala ena iz med govork na konferenci, dr. med., Teja Bunderla, spec. otr. in mlad. psih., v  UKC Maribor: «Gre namreč za vedenjsko odvisnost, ki ima vse značilnosti odvisnosti in je podobna bolj znani kemični odvisnosti.«

Skoraj tretjina otrok v EU se srečuje z eno ali več oblik prekomerne rabe interneta. Približno 2% mladih je resno zasvojenih z uporabo modernih tehnologij. Računalniške aplikacije (igrice, socialna omrežja, spletne strani, mobilne aplikacije) postajajo vedno bolj sofisticirane tudi na psihološkem področju z namenom ohranjanja uporabnikov. Mladi (in vedno mlajši) so še posebej podvrženi vplivom le-teh. Strokovna delavka Društva IndiJanez, Tjaša Antolič, mag. psih. je na konferenci povedala: »V okviru brezplačnih psiholoških svetovanj, ki jih izvajamo za mlade, smo zaznali naraščajočo potrebo po pomoči mladim, ki preživijo preveč časa na spletu…  Pri zdravem razvoju mladostnika je zelo pomembna tudi ozaveščenost strokovnih delavcev, ki delajo z mladimi.«

Sodeč po raziskavi Statističnega urada RS bi naj v Sloveniji internet redno uporabljalo kar 98% mladih. In prav mladi predstavljajo najbolj ranljivo skupino za razvoj zasvojenosti.  Raziskava projekta EU Kids Online o uporabi interneta med otroci v Evropi je pokazala, da se kar 29% otrok sooča s prekomerno rabo interneta. To lahko vodi do različnih negativnih posledic, kot so naraščajoče napetosti v družini, psihične težave, (anksioznost, depresija,…), padec ocen v šoli. Kot je povedal eden iz med govorcev konference, Miha Kramli, terapevt, vodja Klinike za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti, ZD Nova Gorica: »Vse več ljudi se bolj zanima za dogajanje na spletu, kot pa za resnični svet, ki jih obkroža. Panični napadi, ko se ne morejo povezati na splet, so postali realnost. Zaradi internetnih vsebin tudi učenci opuščajo učenje in zanemarjajo stike«.

Vabilu na konferenco se je odzvalo več kot 100 udeležencev iz celotne Slovenije, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi, in sicer osnovne in srednje šole, centri za socialno delo , nevladne organizacije in drugi. Številni odzivi udeležencev konference pričajo o tem, da so s konferenco dosegli svoj namen in da so prisotni pridobili uporabno znanje o vedno bolj aktualni problematiki zasvojenosti s spletom, zato v Društvu IndiJanez z veseljem najavljajo prihodnje aktivnosti na področju ozaveščanja na tem področju.

Vir in foto: Društvo IndiJanez

_MG_0083  _MG_0218 _MG_0226 _MG_0258_MG_0139_MG_0140_MG_0162

 

 

Vir in foto: Društvo IndiJanez

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji