Japonski dresnik – vnovič

04 Maj2018
238

LJUBLJANA – Že pred prvomajskimi in tudi po prvomajskih praznikih smo v društvu Sezam oziroma v Mladinski postaji Moste ponovno pristopili k odstranjevanju japonskega dresnika ob Koseškem bajerju. Naša vztrajnost, da pokažemo, da se tudi brez kemikalij, npr. škropljenja z zloglasnim round-upom, da odstraniti to res zoprno in ekonomsko škodljivo tujo invazivno vrsto. Skupina mladih iz MPM in skupina iz BIc se je fizično lotila manjše parcele. Najprej smo opravili monitoring tik ob jezeru, kjer smo po 5-ih letih spopada popolnoma izkoreninili japonski dresnik. Tam smo posadili jelše in kar tri od posajenih je nekdo polomil. Zakaj, je retorično vprašanje, ampak v Ljubljani prav v Šiški obstaja nekdo, ki se vsake toliko časa spravi na drevesa. Tako je polomil kar nekaj na novo zasajenih dreves v naselju ob blokih na Komandanta Staneta, kasneje na PST in zdaj še ob jezeru. No, vseh ni videl, te so preživele.

Začeli pa smo s temeljitim čiščenjem ene od parcel Mestne občine Ljubljana, kjer hočemo prav tako dokazati, da se da spopasti na naravovarstveni način s to rastlino. Pri nas se to delo res podcenjuje, na državnem nivoju ni enega samega projekta,ki bi bil namenjen temu. Z vidika varstva narave smo precej neresni. Vendar pa bo naša skupina še letos skušali p/opraviti to slovensko malodušje, češ da se ne da nič narediti in dokazati/dokazati, da se DA. Prav zato smo ga poimenovali Od besed k dejanjem.

Projekt podpira MOL oddelek za varstvo okolja. Pa tudi mnogi strokovnjaki za vode, za varstvo narave in Zavod za varstvo naravne dediščine.

Vir in foto: Združenje mladih, staršev in otrok Sezam

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji