“INDIGO”- Cankarju za rojstni dan! Premiera gledališke predstava Teatra Pozitiv po motivih Cankarjevega dela Hiša Marije pomočnice

11 Maj2018
1,013

LJUBLJANA – V letu,  ko obeležujemo 100 let smrti Ivana Cankarja, je gledališka skupina Teatra PozitivIvan Cankar“, ki deluje v  Dijaškem domu Ivana Cankarja,  pripravila avtorski projekt Indigo in ga premierno predstavila pisateljev rojstni dan (10.5.2018).

V  središče raziskovanja Cankarjevih del, je skupina, ki nosi pisateljevo ime, tokrat postavila prvi slovenski moderni roman, Hiša Marije Pomočnice. Cankar se v njem dotakne zgodb neozdravljivo bolnih deklet, ki svoje zadnje trenutke preživljajo v prenatrpani sobi samostana, daleč od svojih družin in poznanih obrazov.

Predstava se je naslonila predvsem na like iz romana, njihove življenjske zgodbe, njihov notranji svet, na odnose med dekleti ter njihov odnos do zunanjih obiskovalcev; od same zgodbe pa se je nekoliko umaknila, jo aktualizirala, postavila v današnji čas, v okolje (dijaški dom), ki je nastopajočim dijakom blizu in domače. Projekt se dotika večno aktualnih tem, ki jih zasledimo tudi v romanu – vprašanje smrti, samomora, avtoritete, prijateljstva, družine, prešuštva, osamljenosti, kot tudi tem, ki so aktualne za sodelujoče dijake – vprašanje osamosvojitve, tujstva, prihodnosti, spolnosti, nasilja, drog, popivanja, virtualnega sveta, družbenih omrežij …
Predstava temelji na sodobnih gledaliških elementih in avtorski scenski zasnovi. Igralci v predstavi so dijaki, ki so se  z dobrim mentorskim vodenjem, v ustvarjalni proces vključili z analizo Cankarjevega dela in “prevodom” le tega v  današnji jezik, prostor in čas.

Z pomočjo dobrega mentorskega vodenja, režijo, dramskim tekstom in dramaturgijo, jim je to več kot uspelo.

Navdušili so številno občinstvo, starejši del publike in nič manj, kar je še posebej pomembno, mlade obiskovalce, svoje vrstnike. Približali so jim namreč Cankarja  ki ga kvečjemu poznajo iz obveznega šolskega čtiva.

Skratka, opravili so poslanstvu, vredno vse pohvale in hkrati ustvraili primerno darilo Ivanu za rojstni dan in tudi nam, ki so bili povabljeni na to praznovanje!

 Nastopajoči:

Vrabec – Ana Miketič

Malči – Vanesa Drev

Kanarček – Teasa Štihec

Tina – Lara Ostojić

Edvard – Patrik Komčjenović

Glas avtoritete – Urška Klajn

Tekst, dramaturgija: Urška Arnšek

Režija, scenografija: Urška Klajn

Ilustracije: Nina Hočevar in Patrik Komljenović

Fotografije: Radovan Jaušovec

Grafike: delo različnih avtorjev

Grafična podoba: Patrik Komljenović

Kostumografija: Ivana Tominc

Oblikovanje svetlobe: Radovan Jaušovec

Vodenje luči: Radovan Jaušovec / Miha Maver

Izdelava scenografije: Andrej Hribar in Dualist d.o.o.

Izvršni producent: Drago Pintarič

 Producenta: Manja Petelin, Drago Pintarič

Produkcija: Dijaški dom Ivana Cankarja in KUD Pozitiv

Sofinancerji predstave: MOL in JSKD RS

Vir: Kulturno umetniško društvo Pozitiv

Fotografije: Nina Golob


Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji