Heroji furajo v pižamah osvajajo nove slovenske regije Gornja Radgona zaznava priložnosti izboljšanja prometne varnosti mladih

18 Maj2018
461

GORNJA RADGONA – Z današnjim posvetom v Gornji Radgoni se začenjajo nove aktivnosti v okviru iniciative »Heroji furajo v pižamah« za izboljšanje prometne varnosti mladih in zmanjšanje pitja alkoholnih pijač med mladimi Zavoda VOZIM in Zavarovalnice Generali, ki je bila lani odlično sprejeta tako med mladimi in strokovnjaki kot tudi predstavniki lokalnih skupnosti. Letos se bodo herojske aktivnosti odvijale v kar štirih regijah, v Pomurski, Koroški, Gorenjski in Notranjsko-primorski regiji.

Fotografija 1

Fotografija 1: Stanislav Rojko, župan Občine Gornja Radgona, je toplo pozdravil iniciativo »Heroji furajo v pižamah« v Pomurski regiji in staršem položil na srce, naj bodo vzor svojim otrokom (avtor fotografij: Zavod VOZIM).

Zavod VOZIM skupaj s partnerji tudi letos nadaljuje s pobudo za izboljšanje prometne varnosti mladih in zmanjšanje pitja alkoholnih pijač med mladimi. Kot nosilna občina v Pomurski regiji je iniciativo podprla tudi Občina Gornja Radgona, ki je skupaj z Mladinskim centrom Gornja Radgona in Zavodom VOZIM organizirala in izvedla današnji posvet mladih s strokovnjaki in predstavniki lokalne skupnosti. Udeleženci posveta so skupaj izpostavili izzive, s katerimi se soočajo mladi pri udejstvovanju v prometu, med drugim s slabšo dostopnostjo javnega prevoza ob vikendih, ki bi jim omogočal varno pot na zabavo in z zabave, ter tudi izzive v povezavi s pitjem alkohola in rabo drugih psihoaktivnih snovi pred in med udejstvovanjem v prometu.  Navzoče je uvodoma pozdravil župan Občine Gornja Radgone, g. Stanislav Rojko, ki je izpostavil pomen zavedanja, da v prometu nismo sami,  predvsem pa, da je dolžnost staršev, da naučijo svoje otroke odgovornega vedenja v prometu.

Kljub izboljšanju prometne varnosti mladih v 2017, ko so mladi starosti med 15 in 29 let povzročili za 6 % manj prometnih nesreč v primerjavi z letom 2016, prometne nesreče mladih ostajajo problem. Pretresljiv je namreč podatek, da več kot polovico (61 %) prometnih nesreč z udeležbo mladih povzročijo mladi sami. Skoraj vsako (96 %)  prometno nesrečo, v kateri so udeleženi mladimi in je bila  povzročena pod vplivom alkohola, so povzročili mladi sami. V lanskem letu je v prometnih nesrečah življenje izgubilo 31 mladih udeležencev, 189 je bilo hudo telesno poškodovanih. Podatke za Pomursko regijo je predstavil dr. Srečko Šteiner, inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota, ki je izpostavil, da se kar vsaka sedma prometna nesreča v regiji zgodi zaradi alkohola.

Fotografija 2

Fotografija 2: Problematiko pitja alkohola mladostnikov je zbranim predstavila dr. Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (avtor fotografij: Zavod VOZIM).

Zavedati se moramo, da se vrednote, kot sta varnost in odgovornost, začnejo privzgajati doma  skozi vzgojo in z zgledom staršev, tako glede pitja alkohola in uživanja drugih prepovedanih psihoaktivnih snovi, kot tudi glede varne in trezne udeležbe v prometu. Dr. Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je izpostavila, da »se večina mladih z alkoholom sreča že do svojega 15. leta.  Mladostništvo je ranljivo razvojno obdobje in varno pitje alkohola med mladimi ne obstaja,  saj se možgani, ki sodelujejo pri razvoju odvisnosti, še vedno razvijajo.« Zaključila je z mislijo, da se otroci ne rodijo v prazen prostor, temveč v neko okolje z že uveljavljenimi normami in vrednotami. Tu je posebej poudarila vlogo staršev v privzgoji  zdravega odnosa do alkohola. Odgovornost je na nas vseh, da se zavedamo, da ni sprejemljivo točenje alkohola mladoletnim osebam in / ali točenje alkohola (mladoletnim) vinjenim osebam.

 

Današnji posvet v Gornji Radgoni predstavlja eno izmed aktivnosti celovitega pristopa k reševanju problematike rabe alkohola med mladimi in voženj pod vplivom alkohola na lokalno / regionalni ravni. Naslednja ključna aktivnost so herojske delavnice za starše s katerimi aktiviramo starše, da pristopijo k reševanju omenjene problematike. Eno takšnih delavnic smo izvedli tudi v Radencih.

Fotografija 3

Fotografija 3: Svoji zgodbi o tem kako sta zaradi prometne nesreče pristala na vozičku sta z udeleženci posveta delili Barbara Slaček (levo) in Anita Trebše (desno) (avtor fotografij: Zavod VOZIM).

Krog aktivnosti v Pomurski regiji bomo sklenili z varnimi vožnjami mladih na in z zabav 9. 6. 2018 v Gornji Radgoni na dogodku Športaj s Klinko in 28. 7. 2018 v Veliki Polani ob začetku Summer Fest-a.

Aktivnosti iniciative »Heroji furajo v pižamah« se v 2018 selijo v nove regije, že prihodnji teden sledi posvet na Koroškem.

Partnerji projekta »Heroji furajo v pižamah«: 

Zavarovalnica Generali

Toyota Slovenija

LUNA \ TBWA

BDF

DARS

Ministrstvo za zdravje

Nacionalni inštitut za javno varovanje zdravja

Javna agencija RS za varnost prometa

Mreža MaMA

Vir in foto: Zavod Vozim

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji