Festival socialnega podjetništva privabil mlade

03 Maj2018
473

MURSKA SOBOTA – V torek, 24. aprila 2018, se je v RIS Dvorcu Rakičan odvijal Festival socialnega podjetništva, ki je zaključni dogodek Erasmus+ projekta Moja ideja, moja prihodnost: spodbujanje socialnega podjetništva na podeželju.

Dogodek, ki se je odvijal v Modrem salonu Dvorca Rakičan, združuje mednarodno konferenco, okroglo mizo in socialnopodjetniško tržnico. V okviru projekta sta nastala priročnik “Moja ideja, moja prihodnost: prvi koraki v socialno podjetništvo” in mobilna aplikacija “My idea, my future”, ki so ju na dogodku prvič predstavili. Priročnik je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku na spletni strani projekta (www.myideamyfuture.com), mobilno aplikacijo pa najdete v trgovinah Google Play in App Store.

Na festivalu so se predstavila socialna podjetja iz Slovenije, Italije in Francije. To so Eko-socialna kmetija Korenika iz Šalovcev, Cooperazione Senza Frontiere iz Palerma in trgovina El Market iz francosekag Lille.  Študenti Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede pa so predstavili socialnopodjetniške izzive in priložnosti na področju kmetijstva.

Slika 2

V osrednjem delu dogodka je bila organizirana okrogla miza »Priložnosti, izzivi in pasti socialnega podjetništva na podeželju.” Udeleženci le-te so bili Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade RS, dr. Karmen Pažek s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Lea Cipot, ustanoviteljica socialnega podjetja Zavod korak naprej in Goran Miloševič, direktor Eko-socialne kmetije Korenika. Moderator pogovora je bil Tadej Buzeti.

Slika 3

Na začetku konference je prisotne pozdravil in nagovoril tudi podžupan Mestne občine Murska Sobota Boštjan Berlak, ki je povedal, da bi morala biti ideja socialnega podjetništva tista, ki bi reševala težave mladih brezposelnih na podeželju. “S tem namenom je vlada pripravila določene ukrepe, eden takih je tudi javni razpis, ki se pričakuje v prihodnjih mesecih in ima namen spodbujati socialno podjetništvo ter temu so namenjena tudi določena denarna sredstva.”

Slika 4

O socialnem podjetništvu je spregovoril tudi Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade RS. Spomnil se je svojih začetkov socialnega podjetništva, ko je pri 24. letih ustanovil mladinski center, ki je bil sestavljen iz različnih programov, ki so prinašali določene prihodke. Tudi sedaj meni, da so mladi pomemben člen socialnega podjetništva. “Največ energije za socialno podjetništvo je gotovo pri mladih. Z vsako generacijo mladih je tega motiva več. Prihodnost je takšna, da bo od socialnega podjetništva in ekonomije odvisna naša prihodnost dela,” je še povedal.

Slika 5

Vir: RIS Dvorec Rakičan

Foto: Aleš Cipot

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji