EVS v mestu Narva – Estonija ali Rusija?

18 Maj2018
424

BEGUNJE NA GORENJSKEM – Moje ime je Tom, sem iz Škofje Loke. V oktobru sem odšel na svoj drugi EVS v Estonijo. Že svoj prvi EVS sem imel v Estoniji, le zakaj še enkrat v Estonijo? Doma nisem imel nič za početi in namesto da bi se vpisal na univerzo, sem se raje odločil, da bi si vzel pavzo. In zakaj Estonija? Ker je bila povezana z mojimi izkušnjami multimedije (fotografiranje, grafično oblikovanje in video montaža). Na EVS-u bi za organizacije oblikoval plakate, fotografiral določene dogodke in sestavljal video posnetke. Nekako bi si še izboljšal izkušnje pri oblikovanju, kar je bonus.

Prišel sem v Narvo v kateri imam svoj EVS, nato pa opazil, da ljudje ne govorijo estonski jezik ampak ruski. Nekako je bil culture shock, estonsko mesto, v katerem imajo ruski jezik za uradni jezik in to tudi v šoli. To je bil moj izziv ampak sem se kar znašel v komunikaciji, saj poznam tudi malo hrvaščine in srbščine in malo sestavljam.

Življenje v Narvi je zanimivo, počutim se kot, da bi bil v Rusiji. Mesto nima veliko za ponudit glede na to, da je samo 5% mesta preživelo po vojni, vse drugo so stari komunistični bloki. Ampak zgodbe, ko slišiš in izveš kaj  vse je bilo v Narvi in kako je bilo in tudi slike pred vojno, je neverjetno . Samo mi izgleda mesto, kot da je čas nanj pozabil. Ne mislim, da ni moderne tehnologije, mislim tako kot da bi moral dekorirat mesto da bi bolje izgledalo. Ampak Narva ima potencial da se nekaj naredi iz nje, saj imajo veliko dogodkov  – od kulturnih dni do festivalov, ki pomagajo pri promociji mesta.

Glede vremena je neverjetno. Estonija ima pet sezon namesto štirih in peta sezona je sezona poplav. Ker v Estoniji je velik padavin, počutiš se, kot da bi bil v Veliki Britaniji. Za vreme nikoli ne moreš vedeti, kakšno bo. Zime so zelo hladne, do -30 stopinj. Sneg je lep, ko pada, ampak postaneš ga sit, ker ga je preveč. Potem ko gre že proti poletju imaš padavine in temperature do +28 stopinj. Nato je sezona poplav zaradi taljenja snega. Če preživiš vse to, čestitam. Zanimivo mi je, da imajo 16 ur svetlobe, zaradi tega morem zakrit okna z zavesami, če ne se zbudim zgodaj zjutraj.

Če pa bi govoril o mojem delu, ga imam včasih več, včasih manj. Kadar ga je manj, treniram grafično oblikovanje. Vesel sem, ker oblikujem plakate za jezikovne vaje, fotografiram dogodke kot koncerte ali sestanke, montiram videe in jih objavljam na Youtube kanalu.

Kadar si vzamem proste dni, grem potovat po Estoniji. Z drugimi prostovoljci obiskujem Baltske in Nordijske dežele ali pa grem na dogodke – koncerte estonske muzike, filmske festivale, kampiranje v estonskem gozdu in še več… Praznike sem praznoval v Estoniji. Ker sem imel možnost praznovati v drugi državi, nisem hotel domov, saj je res zanimivo. Novo leto sem praznoval v Tallinnu in Božič v Narvi, kjer sem imel izmenjavo daril z drugimi volunterji. Ko pa pride do rojstnih dni volunterjev, jih praznujemo v apartmaju ali v drugem mestu.

Biti prostovoljec je res zanimivo. Ker si nabereš veliko izkušenj. To, da sem  v okolju, kjer nihče ne zna angleško, je kar zanimiv izziv. Vem, da mi bo na koncu mojega EVS-a žal iti domov, ker bom vse to pogrešal. Vse spomine, ki sem jih nabral v dosedanjih sedmih mesecih, bom obdržal in vesel sem, da imam še tri mesece. Le kaj se še vse lahko zgodi… Na začetku me je bilo strah, ampak sem pridobil motivacijo in energijo od družine, prijateljev, prostovoljcev in mentorjev, da sem zmogel in premagal ta strah.

Tom

tom2tom1

Tom svoj dolgoročni EVS opravlja v gostiteljski organizaciji VitaTiim NGO v mestu Narva. Pošiljajoča organizacija v projektu je Zavod Manipura.

Vir in foto: Zavod Manipura

 

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji