EVS prostovoljci Idrija je lahko zanimiva tudi za mlade prostovoljce

15 Maj2018
171

IDRIJA – Ni ravno pogosto, da bi mlad Finec in mlada Francozinja iskala službo v Idriji, ni pa ne mogoče. To dokazujeta dva EVS prostovoljca, ki sta svoje službo začela opravljati v začetku marca v Mladinskem centru Idrija.

Mladinski center Idrija (MCI) je pošiljajoča in koordinacijska oz. gostiteljska organizacija v sklopu Evropske prostovoljske službe (European volunterring service – EVS), kar pomeni, da lahko pošilja in sprejema mlade, ki bi se želeli vključiti v program EVS. Projekt prostovoljstva mladim ponuja priložnost, da preko prostovoljskega dela v gostiteljski organizaciji v drugi državi (do največ 12 mesecev) izražajo svojo pripadnost in solidarnost. Mladi prostovoljci imajo možnost, da sodelujejo v vsakdanjih delovnih aktivnostih gostiteljske organizacije, obenem pa izvajanje praktičnih nalog predstavlja preizkušnje, ob katerih poteka učni proces za prostovoljca kakor tudi za vse vključene partnerske organizacije (Vir: MOVIT).

Prvi projekt Evropske prostovoljske službe v MCI se je imenoval Step by step to international youth work (korak za korakom do mednarodnega mladinskega dela). MCI je med februarjem in avgustom 2017 gostil špansko prostovoljko Inés.

V nacionalnem tednu prostovoljstva (14. – 20. maj), katerega namen je praznovanje prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij in zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje, se nam zdi pomembno, da predstavimo tudi naš drugi projekt Evropske prostovoljske službe, ki se imenuje Active community (aktivna skupnost). V Mladinskem centru Idrija med marcem in oktobrom gostimo dva nova EVS prostovoljca, in sicer Mireille in Ronija. Prostovoljca bosta pomagala pri širitvi delovanja Mladinskega centra. Njuna naloga bo pomoč pri vzpostavitvi mladinskega hostla Idrija, ki je lociran v isti stavbi kot Mladinski center Idrija. Prav tako bosta preko različnih aktivnosti v lokalnem okolju in Mladinskem centru promovirala aktivno evropsko državljanstvo. Istočasno bosta promovirala aktivno evropsko državljanstvo in posledično spodbujala lokalno skupnost, da se aktivno vključi v dogajanje.

Mireille prihaja iz Francije, za opravljanje prostovoljstva v Idriji pa se je odločila zato, ker je Slovenija znana po svoji prečudoviti naravi. Glede na, da Mireille prihaja iz Pariza, si je zaželela tudi izkušnje dela v manjšem kraju, kjer se sicer že odvijajo manjši projekti pri katerih bo lahko sodelovala. Delo v Idriji ji je predstavljalo izziv tudi zato, ker bo lahko sodelovala pri vzpostavljanju ter prenovi Hostla Idrija. Predvsem na področju ekologije, upravljanja z odpadki in vsem kar je povezano k bolj trajnostnem razvoju, saj je prej delali v nevladni organizacija, ki se je ukvarjala s trajnostnim razvojem in ekologijo. Prav tako jo je Idrija prepričala zaradi UNESCO kulturne dediščine, Geoparka in lokacije, saj se Idrija nahaja med hribi in gozdovi in je to zanjo nekaj povsem novega.

Roni pa prihaja iz Finske. Za prostovoljstvo se je odločil zato, ker je na svoji koži občutil kakšno moč ima lahko kvalitetno mladinsko delo in zato želi tudi sam prispevati k pozitivnim spremembam v življenju drugih. Pred prihodom v Sloveniji je delal kot nadomestni učitelj, najbolj pa ga veseli cirkuška pedagogika. V MCI-ju ima občutek, da lahko razvija svoje ideje, aktivnosti in navsezadnje tudi samega sebe. Podobno kot Mireille ga je Idrija prepričala, ker je manjše mesto in ker pričakuje, da je zaradi njene majhnosti skupnost bolj povezana. Njegov prvi vtis o Idriji je bil, da se klanci nikoli ne končajo. Pa še prav ima.

Oba sta pripravljena pomagati in skupaj z ostalo ekipo MCI-ja ustvarjati nove zgodbe. Več o tem kaj sta v teh dveh mesecih že vse počela pa si lahko ogledate na naši spletni strani, FB strani ali Youtube kanali, kamor Roni tudi objavlja kratke videoposnetke o dogajanju v Idriji.

Vir in foto: MC Idrija

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji