Ekskurzija v Koper Osnovne šole Pivka

25 Maj2018
205

DEBEL RTIČ – V petek, 18. maja smo v zavodu UMMI zaključili program šeste šole v naravi v letošnjem letu. Z Osnovno šolo Pivka smo se podali na ekskurzijo v Koper, kamor smo se odpeljali z ladjico. Za nekatere je ta prva vožnja z ladjico predstavljala posebno veselje, saj je bila njihova prva, vsi pa smo po precej deževnem tednu končno uživali v obilju sonca, ki se je močno lesketalo na morski gladini. Od daleč smo si pogledali tudi Luko Koper, pri čemer so navdušence nad tehnologijo pritegnili visoki žerjavi.
Večina učencev še ni (dobro) poznala Kopra, zato smo jih popeljali na krajši obhod starega mestnega jedra. Pri Taverni, mestu, kjer je nekdaj stalo skladišče soli svetega Marka, so otroci spoznali povezanost Kopra z belim zlatom ter spoznali, da je bilo mesto nekoč otok. Prepoznali so grb Kopra, na glavnem trgu pa videli najpomembnejše stavbe in se načudili legendi o mestnem zavetniku, svetem Nazariju, ki je »prišel v mesto po vodi, a ostal suhih nog«, kar jih je nekoliko spominjalo na njihovo delavnico raziskovanja morskega obrežja, ko so hodili po bibavičnem pasu v času oseke.
Na Prešernovem trgu smo se ustavili pri Dapontejevem vodnjaku, kjer so spoznali iznajdljivost starih gradbenih mojstrov, ki so vodo pripeljali iz kopnega v mesto po lesenih ceveh. Na glavnih mestnih vratih pa smo se zazrli v daljavo in si predstavljali kako je nekoč stala mogočna utrdba Levjega gradu, ki je branil edini kopenski dostop do Caprisa.
Po popotovanju skozi zgodovino so bili otroci v velikem pričakovanju zadnjega postanka, ki nas je pripeljal do zasluženega sladoleda. Po nakupu spominkov smo ubrali pot nazaj, kjer je v sladkem zibanju valov nekatere premagala utrujenost.
Otroci so tako v občutkov in novih doživetij polnem tednu preživeli šolo v naravi na Debelem Rtiču, ki jih je poleg izboljšanja znanja plavanja opremil še z veliko drugimi nepozabnimi doživetji, ki jim bodo pomagali razvijati njihove intelektualne interese in ustvarjalni duh.

Za UMMI, Zavod za izobraževanje Koper: Martin Nedoh, foto OŠ Pivka

Vir in foto: UMMI

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji