Eko Teden 21.5. - 24.5.

10 Maj2018
257

KRANJ – Teden, kjer se bomo posvečali skrbi za okolje, naravi in zdravi prehrani. Eko teden prirejamo v sodelavnju z Društvom za Permakulturo Slovenija, Ekologi brez Meja in Reciklartom.

 Ponedeljek 21.5.

–> ob 17ih: DELAVNICA RECIKLIRANJA PLASTIČNIH VREČK (Reciklart)
Plastične vrečke predstavljajo precejšnjo obremenitev za okolje ter sta redukcija njihove uporabe in reciklaža nujni. Na delavnici bomo odkrili enostavno tehniko recikliranja starih plastičnih vrečk s pomočjo likanja ter tako izdelali torbe, denarnice, etuije in druge uporabne predmete.
OBVEZNE PRIJAVE NA: subart.kud@gmail.com

–> ob 19ih: SEME: ZAMOLČANA ZGODBA (večkrat nagrajen dok. film)
V sodelovanju z Društvom za permakulturo Slovenije najavljamo: Projekcija dokumentarnega filma SEME: Zamolčana zgodba [SEED: The Untold Story].
Trailer

Le malo stvari na Zemlji je tako čudežnih in življenjsko pomembnih, kot so semena – dragocena in čaščena že od samih začetkov človeštva. Film SEME: Zamolčana zgodba prikazuje predane varuhe semen in ostaline prvobitnih ljudstev, ki varujejo našo 12.000 let staro zapuščino, od katere je v zadnjem stoletju izginilo že 94% rastlinskih sort. V času, ko biotehnološke korporacije nadzirajo večino naših semen, kmetje, znanstveniki, odvetniki in staroselski varuhi semen nadaljujejo boj Davida proti Goljatu, da bi zaščitili prihodnost naše hrane. V tej zgodbi o mukah in hrabrosti, junaki upora ponovno obujajo izgubljeno vez z našim najbolj čaščenim virom ter oživljajo tisočletja staro izročilo o semenih.

V filmu SEME: Zamolčana zgodba sodelujejo: Vandana Shiva, Dr. Jane Goodall, Andrew Kimbrell, Winona LaDuke in Raj Patel. Film je delo producentov: Marise Tomei, Marca Turtletauba (Little Miss Sunshine), in Phila Fairclougha (Grizzly Man, Cave of Forgotten Dreams).

Torek 22.5.

–> ob 19ih: PRAZEN KOŠ, POLNA DENARNICA (predavanje, Ekologi brez meja)
Ali ste vedeli, da vsako gospodinjstvo letno porabi več kot 200 € za nakup izdelkov za osebno nego, ki so skrbno zapakirani v (plastično) embalažo? Vabljeni na predavanje Ekologov brez meja, da vam spremenijo mnenje. Na predavanju “Prazen koš, polna denarnica’ boste namreč izvedeli, kako prihraniti s preudarnimi nakupi in kako je mogoče bolj kakovostno živeti z manj embalaže. Spoznali bomo, kje vse nastajajo odpadki v naših domovih in zakaj. Izvedeli, kje lahko nakupujemo brez embalaže, kje si lahko izposodimo vrtalnik, ki ga potrebujemo le nekajkrat letno ter kam se lahko odpravimo na izmenjave oblačil. Najboljši je namreč tisti odpadek, ki sploh ne nastane!

Sreda 23.5.

–> ob 17ih: DELAVNICA RECIKLIRANJA ČASOPISNEGA PAPIRJA (Reciklart)
Na delavnici se bomo naučili kako iz starega časopisnega papirja, ki se vztrajno kopiči po naših domovih, lahko naredimo uporabne reči kot so torbice, denarnice, etuiji in podobno.
OBVEZNE PRIJAVE NA: subart.kud@gmail.com

–> ob 19ih: ZMAJEVO SANJANJE (predavanje, Društvo za permakulturo)
Zmajevo sanjanje je metoda projektnega vodenje, ki pomaga pri uresničevanjau ustvarjalnih in trajnostnih projektov, ki slonijo na treh načelih:
– osebna rast – zaveza lastni rasti in opolnomočenju
– gradnja skupnosti – krepitev skupnosti, katere del smo
– služenje Zemlji – izboljšanje kakovosti bivanja in razcvet vsega življenja

Dejavnosti društva slonijo na kulturi zmagam-zmagaš-zmaga in temeljijo na »zmagi« nas osebno, naše skupnosti in Zemlje kot celote. Zaradi tega se Zmajevo sanjanja zelo lepo prepleta tudi s permakulturnim načinom razmišljanja. Z metodo Zmajevo sanjanje razvijamo nove spretnosti izražanja sebe in povezovanja z drugimi, da lahko bolje sodelujemo.

Kot že ime pove, je v metodi inovativno sanjanje projektov. Vsak projekt se začne s sanjami ene osebe. Podatki kažejo, da se okoli 90% projektov zatakne že v fazi sanjanja, in sicer zato, ker ljudje ne spregovorijo drugim o svojih sanjah. Nihče ne more sanj uresničiti sam. V fazi sanjanja je potrebno oblikovati skupino, kar se začne tako, da o svojih sanjah pripovedujemo drugim. Tokrepi skupnost, saj pomaga vzpostaviti in ohraniti skupine, ki temeljijo na zaupanju in sodelovanju s poudarkom na komunikaciji in sprejemanju.

Več informacij

Četrtek 24.5.

–> ob 14ih: Dario Cortese: DIVJE RASTLINE (kanjon Kokre)
Obiskal nas bo Dario Cortese, publicist in kulturnik, ter nas popeljal v bogat in raznovrsten svet divjine.
Z Dariom se bomo odpravili v kanjon Kokre in se spoznali z užitnimi divjerastočimi rastlinami.
Zbor: Glavni trg ob vodnjaku ob 14.00
OBVEZNE PRIJAVE NA: subart.kud@gmail.com

OPOZORILO!
Delavnice se odvijajo ob vsakem vremenu, zato poskrbite za primerno obleko in obutev, v primeru dežja pa ne pozabite na pelerino ali vsaj dežnik.
*Hoje ni veliko (v večini primerov ne več kot uro do dve) in niti naporna ni, toliko več pa je postankov in pretikanja med grmovjem.
*Kdor želi shraniti rastline, naj ima s sabo nekaj starih časopisov za vlaganje primerkov rastlin, mapo zanje, ki bo čvrsto držala vse skupaj ter beležko in svinčnik za zapisovanje podatkov. Torej je to že začetek zasnove lastnega divjega herbarija.

ŠE POMEMBNEJŠE OPOZORILO!!
Zaradi omejenega števila udeležencev in velikega zanimanja za delavnice ste vsi prijavljeni naprošeni za odgovornost do svoje prijave, torej se delavnice, za katero ste se prijavili, tudi udeležite. Vremenske razmere, bodisi oblačne, deževne ali kristalno jasne, niso izgovor za odsotnost.

–> ob 19ih: 21.VEGANSKA KUHNA
(več info kmalu)

Vir in foto: SubArt

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji