Državljansko novinarstvo Medijska produkcija za vzpodbujanje aktivnega državljanstva

28 Maj2018
215

SLOVENIJA – V teh negotovih, napetih in nenehno spreminjajočih se časih pogosto slišimo pritožbe na račun apatičnosti in pomanjkljive politične participacije mladih. Kritiki današnje mladine radi pravijo, da je pri mladih, ki niso revolucionarno naravnani, nekaj narobe s srcem. To je seveda daleč od resnice, saj apatičnost običajno ni posledica splošne odsotnosti motivacije za doseganje družbenih sprememb, ampak izvira predvsem iz občutka nemoči, paralize in razočaranja nad trenutnim stanjem v družbi, delno pa tudi iz pomanjkanja znanja in orodij za aktivno politično udeležbo.

Način oziroma sredstva politične participacije so lahko konvencionalna (volitve, kandidatura, referendumi, peticije, protestna pisma itd.) ali nekonvencionalna (demonstracije, civilna nepokorščina, bojkoti, “žvižgaštvo” ipd.). Ena izmed oblik aktivne politične udeležbe, ki se je okrepila predvsem v zadnjem času, vzporedno z razvojem in povečano dostopnostjo medijske tehnologije, je postalo tudi državljansko novinarstvo. Le-to povzroča sive lase tako tarčam svojih kritik kot sami medijski krajini. Zavrača prepričanje, da imajo le ustrezno izobraženi in tehnološko podprti kadri/medijske hiše pravico in dolžnost, da postanejo “psi čuvaji” javnega interesa, ter je tako inherentno demokratično. Moderni množični mediji ne bi smeli pričakovati, da bodo njihova občinstva le pasivni opazovalci dogajanj, ampak da se bodo aktivno vključili v reševanje raznih socialnih, političnih in drugih aktualnih problematik.

Deloma občutek nemoči pri mladih izhaja tudi iz neosnovanega prepričanja, da je pisanje novinarskih prispevkov, ustvarjanje filmov, promocijskih materialov ipd. nekaj težkega in zapletenega. Naše društvo DZMP si tako aktivno prizadeva za demistifikacijo medijske in filmske produkcije, ki ju preko raznih delavnic in aktivnosti želimo približati predvsem mladim, marginaliziranim družbenim skupinam in drugim organizacijam v nevladnem sektorju. S tem bodo pridobili potrebno znanje in veščine, s katerimi lahko postanejo kar najbolj aktivni državljani in tako neposredno vplivajo na svojo prihodnost. Državljansko novinarstvo pa tako lahko postane filozofija in način življenja, ki pomembno oblikuje in krepi našo civilno družbo ter javno in zasebno življenje.

Vir in foto: Društvo zaveznikov mehkega pristanka

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji