Dan Erasmus+: Mladi v akciji Kdo so današnji mladi? Kaj jih motivira?

10 Maj2018
491

SLOVENIJA – Sreda, 9. maja 2018, je bila zaznamovana s številnimi aktivnostmi, ki so potekale v okviru dneva Evrope k,o se v Evropski uniji spominjamo začetkov naše skupne zgodbe. Ob tej priložnosti je dogodek z naslovom Dan Erasmus+: Mladi v akciji pripravil tudi Zavod Movit.

Teme dogodka so bile povezane s participacijo mladih v družbenem prostoru. Pri spodbujanju aktivne participacije mladih se znotraj mladinskega dela porajajo vprašanja, kaj mlade motivira, kaj jih zanima in nenazadnje tudi, v čem mladi vidijo smisel. Odgovori na omenjena vprašanja so za mladinsko delo ključnega pomena, zato je odpiranje prostora za dialog na temo mladih še toliko bolj pomemben.

V prvem delu dogodka z naslovom “MLADI generacije Z: kdo so in kaj jih motivira” je o motivaciji mladih spregovoril dr. Albert Mrgole, psiholog, sociolog, družinski terapevt in Imago partnerski terapevt. Udeleženci so na predavanju pobližje spoznali motivacijske procese mladih in s tem dobili vpogled v dinamiko psiholoških in družbenih mehanizmov, ki določajo vedenje in mišljenje mladih. Pomemben del predavanja so bila tudi sporočila, ki jih je predavatelj skozi zgodbe svojih lastnih izkušenj z vzgojo otrok, skušal predati publiki. Ta so problematizirala sodobno vzgojo, ki v luči pretiranega zaščitništva vzgaja pasivne, poslušne, negotove, boječe, nesamostojne in nezainteresirane posameznike. Mladinsko delo bi moralo zagotavljati prostor za kompenzacijo primanjkljajev, ki jih mladi doživljajo na poti odraščanja, zaradi česar so bili udeleženci predavanja pozvani k razmisleku glede vloge mladinskega delavca pri nudenju tovrstne podpore mladim.

Drugi del dogodka je predstavljala okrogla miza “Nič o mladih brez mladih. Kaj pa, ko mladi nimajo interesa za sodelovanje?”, na kateri so sodelovali Andreja Anžur Černič, izvršna direktorica Zavoda MEPI, dr. Andrej  Kirbiš, izredni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, Filip Muki Dobranič iz Zavoda Danes je nov dan, Primož Ferjančič, koordinator programa na MOVIT-u, nacionalni agenciji programa Erasmus+: Mladi v akciji in Tjaša Vidergar, mladinska delavka v Mladinskem centru Litija. Sodelujoči so razpravljali o tem, kako spodbujati participacijo mladih, kakšna je pri tem vloga mladinskih organizacij in kaj se na tem področju v Sloveniji že dogaja. Na okrogli mizi so razbili prevladujoči mit o apatičnosti mladih in z optimističnim pogledom v prihodnost zaključili dogodek.

Leja, udeleženka: “Menim, da lahko kot mladinska delavka veliko prispevam k participaciji in aktivaciji mladih v družbi. Mladim je potrebno vsebine predstaviti na zanimiv način, s tem, da najprej spoznamo in razumemo njihov svet in razmišljanja. Na dogodku sem pridobila ogromno novih informacij, ki jih bom lahko uporabila pri delu z mladimi.”

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji