Avtorske pravice - Na kratko

21 Maj2018
402

SLOVENIJAZakaj je poznavanje avtorskega prava tako pomembno za mlade ustvarjalce? Če vedoč ali nevedoč pri svojih projektih (ali celo samo za lastno veselje) uporabite tuje delo, se stvari kaj hitro lahko zakomplicirajo. Vzemimo naslednji primer: pred časom je skupina mladih s Poljske zastavila odličen projekt, za katerega je s pomočjo množičnega financiranja na portalu KickStarter tudi pridobila več kot dovolj sredstev. Za izvedbo fantazijskega počitniškega tabora so zagotovili zagnane ljudi, odlično lokacijo, dobre nagrade in zanimive aktivnosti. Projekt je imel le eno pomanjkljivost – šlo je za Tabor Harryja Potterja, za izvedbo katerega pa niso pridobili ustreznih avtorskih pravic. Ker je bil projekt tako odmeven in uspešen, seveda ni ostal neopažen. Nazadnje so se bili prisiljeni odpovedati celotnemu dobičku, lahko pa bi bilo še veliko slabše. Poglejmo si torej, kaj avtorske pravice so in kako delujejo.

Kaj so avtorske pravice? 

Vedno, kadar kaj ustvarite, četudi gre samo za risbo, pesem ali seminarsko nalogo, s tem avtomatično postanete lastniki avtorskih pravic. Avtorske pravice so oblika zaščite originalnih umetniških in intelektualnih del, ki njihovim avtorjem zagotavljajo izključno pravico do uporabe, kopiranja in deljenja njihovega dela, javnega uprizarjanja, nastopanja in predvajanja (dram, glasbe, filmov ipd.) ali kakršnihkoli javnih objav (na internetu, televiziji itd.). Avtorske pravice lahko avtor tudi proda, ali pa uporabo svojega dela preprosto dovoli, a o tem odloča sam.

Kaj je kršenje avtorskih pravic?

Vsakdo, ki nepooblaščeno na kakršenkoli zgoraj navedeni način uporabi originalno avtorsko delo, krši avtorjeve pravice. Če kršitelja avtor toži na sodišču, lahko od njega običajno zahteva toliko denarja, kolikor ga je ta z uporabo njegovega dela protipravno pridobil, ali pa ga toži za denar, ki bi ga pridobil, če se kršitev ne bi zgodila. Avtor proti kršitelju načeloma lahko poda tudi kazensko ovadbo, odvisno od zakonodaje v posamezni državi.

Ali obstajajo izjeme?

Pri uporabi tujih avtorskih del obstajajo tudi določene izjeme, predvsem, ko gre za parodijo, satiro ipd.

Kdaj delo postane javna last?

Zakonodaja se razlikuje od države do države. V Sloveniji ostane avtor (oz. njegovi dediči) lastnik pravic tudi za določen čas po svoji smrti. Ko preteče 70 let od smrti avtorja, pa delo preide v javno last in ga lahko uporablja kdorkoli.

Vir in foto: Društvo zaveznikov mehkega pristanka

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji