Zaključil se je drugi Festival Klementina

_MG_0733-001
18 apr2018
257

AJDOVŠČINA – Med 23. marcem in 15. aprilom se je v Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih Ajdovščina zvrstil drugi Festival Klementina. V čast znamenitemu lutkarju Milanu Klemenčiču, ki je prav v Ajdovščini uprizoril svojo prvo lutko predstavo in z željo po širjenju ustvarjalnega duha, ki je namenjen vsem generacijam od najmlajših do najstarejših, so organizatorji, v dobrih treh tednih, s programsko pestrostjo in raznolikostjo, zaobjeli različne spektre, plati in oblike ustvarjalnosti.

Festival Klementina 2018

Festival so v Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih začeli z odprtjem prvega sklopa  tematske razstave dijakov 4. letnikov umetniške gimnazije likovne smeri Gimnazije Nova Gorica,  (Ne)zreli sadeži, drugi sklop  je sledil v drugi polovici festivala. Razstavi sta obsegali dela z različnih področij likovne ustvarjalnosti, tehnik in načinov umetniškega izražanja: slikarstva, kiparstva, grafičnega oblikovanja in fotografije. Dela so razstavili: Sofija Bičič, Teja Jelenc, Laura Klaužar, Nika Kobol, Eva Koren, lara Pelicon, Miha Reja, Luka Bajc Dornik, Karin Švara, Hana Hvala, Patricija Kreševec, Marisa Kukanja in Eva Skok.

Sledili so tedni z ustvarjalnimi in izobraževalnimi delavnicami: poklic prihodnosti – vloganje, ki predvsem pri mladostnikih vzbuja vse več zanimanja so predstavile najbolj vidne goriške vlogarke: AnjaSuska, Marija Zmosta in Izi lajf z Barbaro, naučili smo se peke kruha in pice z drožmi, na fotografski delavnici z Ano Šuligoj spoznali Art fotografiranje, se na začetnem tečaju za tonske tehnike naučili osnov koncertnega ozvočevanja, prisluhnili predavanju o tem kako lahko z malimi koraki zmanjšamo uporabo plastike in s tem vplivamo na svoje zdravje ter okolje in spoznali prvo »Zero Waste« trgovino na našem območju, se s kovčkom iz Vrtojbe do Buenos v potopisnem predavanju, popeljali z  Maša Lancner ter se razmigali s cirkuško delavnico v izvedbi združenja Cirkokrog.

Uprizoritveno ustvarjalnost so po/dokazali učenci, člani lutkovnega krožka osnovne šole Šturje z lutkovno predstavo Čarobne gosli: pravljično igro za lutke v devetih slikah, učenci plesne šole EL1 pa so pred Mkc Hiša mladih, na Dan sprememb, ki ga obeležujemo 7. aprila,  pričarali pravi spomladanski živ žav. Improvizacijsko gledališče so predstavili goriški improvizacijski mojstri Dženny improteam.

Za glasbeno popestritev festivalskega programa so poskrbeli Help! A Beatles Tribute, Moya, afrobeat inštrumentalisti iz Vrtojbe Nesesari Kakalulu  ter obetavna indie – rock skupina Jardier.

V Dvorani 1. slovenske vlade smo si ogledali komedijo absurda: Bolje tič v roki kot tat na strehi, v izvedbi Gledališke skupine Mak in s pravo dozo smeha zaključili drugi festival Klementina, festival prepleta in spodbujanja ustvarjalnosti. Glasbena, uprizoritvena, likovna, plesna ustvarjalnost so v Mladinskem kulturnem centru  Hiša mladih odlično sobivale in skupaj z izobraževalnimi vsebinami prispevale k barvitosti, pestrosti in kvaliteti okolja. Se že veselimo tretje edicije.

Festival Klementina 2018

Vir in foto: Mladinski center Hiša mladih Ajdovščina

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji