Spoznavanje metode gledališča zatiranih Inclusion in ACTion

IA
20 apr2018
214

EVROPA – Egyesek Youth Organization (Egyesek Ifjúsági Egyesület) je v mestu Hollokő na Madžarskem organiziralo usposabljanje za mladinske delavce na temo gledališča zatiranih preko ustvarjanja aktivnosti za mlade, ki vključujejo različne metode, ki se jih lahko uporabi v številnih situacijah in delu z mladimi.

Na 8-dnevnem intenzivnem usposabljanju, ki je potekalo med 29. 3. in 7. 4. 2018, je sodelovalo 21 udeležencev iz 8 držav (Španija, Hrvaška, Italija, Litva, Slovenija, Ciper, Nizozemska). Trening je potekal v Creative Space Training Centre, ki je poseben zaradi stila življenja, ki ga spodbuja in  se nahaja v vasici Hollókő, svetovni dediščini UNESCO(-a).

Prvi del treninga Inclusion in ACTion na Madžarskem je vključeval razvijanje orodij in veščin mladinskih delavcev, ki delajo neposredno z mladimi na lokalni ravni (manjšine, mladi s tveganjem socialne izključenosti), ter spoznavanje in nadgradnja znanja na področju gledališča zatiranih in prenos le-tega na mlade, s katerimi mladinski delavci delajo. Udeleženci so spoznavali dinamike izražanja in komuniciranja s telesom, zavedanje le-tega in samo gibanje ter moč socialnega teatra. Krajši teoretični vidik so nadgradili s številnimi praktičnimi aktivnostmi. Usposabljali so se tudi na področju praktičnih veščin in ustvarjanja, izvajanja in spodbujanja gledaliških aktivnosti in ponotranjili procese kot orodja za vključevanje in opolnomočenje. Trenerja sta jim podala znanje in orodja, s katerimi bodo do naslednjega snidenja v juliju uspeli dobro pripravljeni samostojno izvesti aktivnost v domačem okolju. Glavni namen usposabljanja je bilo prilagajanje metod na posamezne ciljne skupine udeležencev in ustvariti vključujoče delavnice za njih, z uporabo metodologij socialnega teatra in telesnega izražanja. Ustvarili so tudi akcijski načrt za lokalne delavnice, ki bodo vključevale to novo metodo.

Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Slovenijo so zastopali trije predstavniki, ki so nazaj prišli izjemno hvaležni zaradi novega znanja, novih poznanstev, čudovite izkušnje, zagona in novih idej za nadaljnje projekte, ki jim jih je omogočilo to intenzivno usposabljanje. Preko te nove in uporabne metode so spoznali, kako se ljudi na nov način dotakniti z odlično metodo in jim tako malo drugače predstaviti oziroma jih opomniti na zatirane skupine. Prihajajočega treninga in zaključnega sestanka na Madžarskem v začetku julija se tako že zelo veselijo ter komaj čakajo, da svoje novo znanje podelijo naprej, ga še nadgradijo, ter ponudijo nove izkušnje obiskovalcem naših lokalnih aktivnosti.

Projekt je financiran s strani Erasmus + programa, KA 1 – mobilnost mladih in mladinskih delavcev.

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji