Socialno podjetništvo za mlade v Evropi YSE, tokrat v Rotterdamu

20180404_143355
12 apr2018
488

NOVO MESTO – S težavami pri iskanju prve zaposlitve in vstopu na trg dela se soočajo mladi po vsej Evropi, še posebej ranljivi pa so mladi iz deprivilegiranih skupin. Partnerji iz petih evropskih držav so se izziva lotili s projektom YSE – Socialno podjetništvo za mlade v Evropi, ki je financiran v okviru programa Erasmus+, s katerim želijo mlade med 18. in 30. letom s pomočjo različnih pristopov usmeriti v socialno podjetništvo. Na prvem srečanju v Novem mestu so predstavniki petih partnerskih organizacij iz Španije, Portugalske, Nizozemske, Grčije in Slovenije pridobili znanja, s katerimi bodo opolnomočili potencialne uporabnike iz ranljivejših skupin za socialno podjetništvo in skupaj z njimi izdelali poslovne načrte za njihove podjetniške ideje.

Tokrat je srečanje potekalo v Rotterdamu, od 2. do 5. aprila 2018, v organizaciji nizozemskega partnerja Lava legato. Srečanja se je udeležilo 24 mladih in 5 voditeljev skupin iz partnerskih držav, med njimi tudi 4 predstavnice Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Udeleženci so imeli možnost svoje podjetniške ideje predstaviti 3-članski komisiji strokovnjakov Fakultete Inholland, ki so jim podali nasvete in jih usmerili na njihovi poti. Na podlagi pridobljenega znanja so udeleženci nadaljevali s pripravo poslovnih modelov za njihove podjetniške ideje. Ogledali so si tudi primere dobrih praks Granny’s finest, Heilige Boontjes, Gemaal in Hutspot Hotspot. Predstavniki Fakultete Inholland so jim predstavili njihove programe na področju socialnega podjetništva, znamenitosti Rotterdama pa so si ogledali kar na kolesih.

V nadaljevanju bodo partnerji s pomočjo strokovnjakov in mladinskih vodij izvedli usposabljanje na temo socialnega podjetništva, kjer bo 20 mladih iz partnerskih držav pridobilo znanje za pripravo poslovnega modela in uresničitev podjetniških idej.

Na zadnje srečanje v Španijo pa se bodo odpravili štirje udeleženci, ki bodo pripravili najbolj zanimive podjetniške ideje.

Projekt je financiran v okviru programa Erasmus +, KU 2.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno Novice

Sorodni članki

Avtorji