Simbioza prostovoljstva starejše in mlajše generacije Predstavitev pozitivne prakse

IMGP9843
25 apr2018
169

MEDVODE – Turistična zveza Slovenije, Skupnost obvodnih krajev Slovenije in Turistično društvo Zbilje vabijo na 23. Srečanje turističnih društev obvodnih krajev Slovenije, ki bo 2. junija 2018 na Zbiljah pri Medvodah.

Celodnevno dogajanje je razdeljeno na:
– okroglo mizo: Celinske vode kot turistični izziv
– predstavitev Mladinske sekcije TD Zbilje: Skrb za čolnarske in športne aktivnosti ob jezeru
– oglede okolice Zbiljskega jezera
– družabni del prireditve z živo glasbo.

Prijave za udeležbo sprejemamo do petka, 18. maja 2018 na info@turisticna-zveza.si.

Turistično društvo Zbilje v letu 2018 praznuje 65 letnico delovanja. Tisto, na kar so šeposebej ponosni je to, da v društvu aktivno deluje mladinska sekcija, katere člani postopno prevzemajo odgovorne funkcije v društvu.

Člani društva so ponosni na pozitiven odnos do turizma, ki je lasten vsem krajanom vasi. Tako je za sodelovanje v društvu prva spodbuda že v domačem okolju, kjer starši dajejo s svojim prostovoljnim delom pozitiven zgled mladim. Ta naravnanost je izjemno močna in se bo nadaljevala tudi v prihodnje, saj v nekaterih akcijah sodelujejo že otroci članov generacije, ki trenutno vodi društvo. Tako starejši uspešno iščejo prave naloge za delo mladih, jih usmerjajo in tudi ustrezno nagrajujejo. Sodelovanje mladih se pričenja že v predšolskem
času, ko starejši vodijo otroke na očiščevalno akcijo in skupaj z njimi očistijo kraj. Mladim zaupajo tudi stalne aktivnosti pri organizaciji večjih turističnih prireditev, kjer s pravilno dodelitvijo nalog lahko sodelujejo tudi osnovnošolci. Kasneje mlade vključujejo tudi v delovne akcije, kjer je potrebna tudi moč. Aktivnosti, ki mlade izjemno privlačijo, pa so povezane z vodo in čolnarjenjem. Tako s pomočjo dolgoletnega čolnarja mladi izdelujejo lesene čolne, skrbijo za izposojo, ter v zadnjih letih, zaradi zahtev zakonodaje opravljajo tudi
naloge reševalcev. Ko tako mladi z veseljem opravljajo turistična dela jih postopno vključujejo v delo organov društva, ter jim počasi predajajo v roke tudi odgovornost za vodenje društva.

V zadnjih letih so tako mlade člane preko tečajev na državni ravni izšolali za reševalce iz vode s posebno licenco za čolnarsko dejavnost, nekaj se jih je usposobilo za potapljače (vsi ti so vključeni sedaj tudi v sistem Civilne zaščite), nekateri so opravili tečaje za poslovanje društva, pa za delo z gozdarskimi in kmetijskimi stroji, za ozvočevalce in seveda tudi za lokalne
turistične vodnike. Vsa ta pridobljena znanja seveda uporabljajo za delo v društvu, v katerem so v zadnjih letih tako kupili dve novi reševalni plovili, večnamenski komunalni traktor z vsemi priključki, kompletno ozvočenje za prireditve, … skratka v društvu se neprestano vlaga tako v mlade, kot v sodobno tehniko, s katero mladi z veseljem upravljajo.

Tako tudi mladi spoznavajo, da je delo v turističnem društvu delo v skupno dobro, pomembno tako za krepitev osebnih vezi in gradnjo tolerantne skupnosti. Zato so ponosni na vse mlade člane, ki z veseljem in zagnanostjo nadaljujejo 65 letno turistično delo ob Zbiljskem jezeru.

Vir in foto: Turistična zveza Slovenije

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji