#realnost

IMG_2533
04 apr2018
1,022

Kreatorij DIC, Premiera plesno gledalške predstave Teatra Pozitiv 29.03.2018

LJUBLJANA – Teater Pozitiv je na oder postavil svojo novo plesno gledališko predstavo  #realnost.

Gre za 38. predstavo teatra, ki deluje v Dijaškem domu Ivana Cankarja, od leta 1997 dalje.

Tudi tokrat je  skupina ostala zvesta svojemu konceptu in je delo na predstavi zastavila procesno. Ta je ob mentorskem vodenju, nastala na podlagi idejnih in kreativnih rešitvah izvajalcev.

Predstava se tematsko loti raziskave sodobnih interaktivnih komunikaciskih orodij v njihovi vsakdanji praktični uporabi.

Osrednji rekvizit predstavljajo pametni mobilni telefoni, ki v določenih momentih delujejo kot podaljšani ali celo integrirani deli akterjev predstave.  Tisto kar mogoče na prvi pogled preseneti, dejansko pa predstavlja presežek predstave je to,  da ne zapade v moralizme, v zvezi z njihovo (zlo)uporabo. Ta “kliše”  praviloma zasledimo v predstavah, oziroma drugih umetniških delih, ki se lotevaje tovrstne problematike.

Pravzaprav smo priča neobremenjenemu proaktivnemu pristopu uporabe te tehnologije, ki se je današnji zahodni človek, ne glede na množičnost uporabe (medklic: koliko ljudi poznate, da nimajo pametnega telefona?) malodane sramuje, oziroma zatajuje kako pogosto ga ima v roki in po njem skrola.

To nelagodje in zadrego dejansko začutimo v tistem trenutku predstave, ko se ta zaustavi in se odrske luči usmerijo k publiki, ki je povabljena da ga “potegne” ven in sodeluje v s svojimi napravami v “velikem fotoshootingu”.

Ali je omenjena prva reakcija publike pri  soočanju z REALNOSTJO (posrečeno ime predstave!) posledica naše krščanske  kulture, ki vidi senco izvirnega greha v vsem novem;  ali je to posledica človeške želje po predvidljivem in varnem, kar  “nove demonične naprave” postavljajo pod vprašaj;  odgovor je prepuščen gledalcu.

Dejstvo pa je,  da poti nazaj ni, kot to velja za vse pretekle novosti, ki jih je že dolgo nazaj prekrila patina časa.

Za odtujenost, odsotnost pristnih stikov in druženja zagotovo niso krivili pametni telefoni, so pa ti dejansko več kot le ogledalo. Omogočijo nam ne samo, da vidimo to kar smo, celo več, dajo nam možnost, da to spremenimo!

Selfi kultura ni nič manj resnična od česarkoli drugega kaj nam ponujata sodobna družba,  politiki in drugi podobni trgovci z našimi dušami in telesi.

Fake in realnost sta dejansko postali sopomenki!

Kje pa je resnica? Tam je in takšna kot je bila vedno: neizgovorljiva, ne-vidna in nepojmljiva…. Be  the first to like it!

Predstava vredna ogleda! Priporočamo!

Vir in foto: Kulturno umetniško društvo pozitiv

Dogodek

Dne: 29.03.2018
Kraj: Kreatorij DIC, Premiera plesno gledalške predstave Teatra Pozitiv

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji