Presinodalno srečanje mladih v Rimu

29387055_10156432060016029_6787278135730634752_n
03 apr2018
376

EVROPA – Od 19. do 25. marca 2018 potekalo v Rimu predsinodalno srečanje mladih s celega sveta. Gre za prvo takšno srečanje v zgodovini katoliške Cerkve na sploh, kjer smo bili dejavno vključeni mladi. Prav bo tudi škofovska sinoda, ki bo potekala od 3. do 28. oktobra 2018, prvič v zgodovini Cerkve, tematsko vezana na mlade.

Na povabilo se je odzvalo 300 delegatov z vseh celin sveta; predstavnikov škofovskih konferenc, različnih redov, gibanj, združenj, pa tudi predstavnikov drugih cerkva in krščanskih veroizpovedi, drugih verstev ter neverujočih mladih. Iz Slovenije so se srečanja udeležili: Špela Pucelj, predstavnica Skupnosti katoliške mladine, Neža Repanšek, predstavnica Mladinskega sveta Slovenije ter duhovnik Janez Evangelist Rus, predstavnik skupnosti Emanuel.

Namen predsinodalnega srečanja je, da mladi izrazijo svoje mnenje ter predstavijo izkušnje iz svojih lokalnih okolij;na srečanju so ustvarili končni dokument, ki bo del “instrumentum laboris” jesenske škofovske sinode. Oktobrsko sinodalno srečanje bo nosilo naslov »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti.« Nastajajoči dokument se bo tako naslanjal na tri glavne vsebine: izzivi in priložnosti za mlade v današnjem svetu, tema vere, poklicanosti, razločevanja in spremljanja, ter kot zadnja tema formacije Cerkve in pastoralnih dejavnosti.

Proces se je pričel že približno leto poprej, ko je bil pripravljen vprašalnik za mlade in pastoralne delavce z namenom zbiranja statističnih podatkov vsake države posebej. Pridobljene statistične podatke smo podkrepili s konkretnimi osebnimi izkušnjami in primeri. Delo je potekalo po mednarodnih pogovornih skupinah, kjer je imel vsak priložnost podeliti svoje poglede in zamisli. Da pa bi pridobili kar najbolj široko sliko iz različnih perspektiv, so imeli mladi možnost sodelovanja tudi preko Facebook skupin; v virtualno skupnost je bilo vključenih preko 15 000 mladih.

Mlade je na srečanju nagovoril tudi papež Frančišek, ki je v svojem govoru poudaril, da moramo mladi spregovoriti s pogumom in ponižnostjo, predstaviti vse, kar nosimo v svojim mislih in srcih, ter pri tem tudi tvegati: četudi bomo kdaj nesprejeti in nerazumljeni, ne smemo obupati, ampak vztrajati na poti k pozitivnim spremembam. Brez mladostniškega tveganja se bo postarala tudi Cerkev, ne bo sledila hitrim spremembam, ki se odvijajo v svetu.

Vir in foto: Društvo SKAM

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno Novice

Sorodni članki

Avtorji