Pozor gradbišče: Mladi zmaji Šiška Reportaža o prenovi

25 Apr2018
962

LJUBLJANA – V dneh med 9. in 13. 4. 2018 smo se pri Mladih zmajih, točneje v Mladih zmajih Šiška, skupaj s socialnim podjetjem Preoblikovalnica, lotili prenove dotrajanih prostorov v svojem mladinskem centru.

Razlogov za prenovo je bilo več, od že omenjene dotrajanosti, do nečistih sten, prenatrpanosti dnevnega centra z nikoli uporabljenimi kosi pohištva, do same želje po prenovi. Na pomoč smo poklicali Preoblikovalnico, socialno podjetje, specializirano za ponovno uporabo zavrženih predmetov, čemur sami pravijo nadcikliranje. Ob tej priložnosti smo z Andrejem Kurentom, predstavnikom Preoblikovalnice opravili kratek pogovor. O pojmu nadcikliranja je povedal: “Menim, da je nadcikliranje proces, ki ga še čaka preboj v širšo javnost. Aspekt prenove, pri katerem predelaš neko staro pohištvo v novo pohištvo je učinkovit iz večih vidikov, ekonomskega, saj lahko za ceno enega v primerjavi s klasičnim modelom, prenovimo 3 prostore (arhitekturni načrt, mizarski načrt, izvjalaci podizvajalci), okoljsko-ekološki vidik, saj veliko materiala rešimo pred kosovnim odpadom ter nenazadnje, ko so mladi vkomponirani v samo izvedbo, vzpostavljajo svoj prostor. Mladi imajo dostikrat distanco do nekega prostora, če jim ga le ponudiš in ga oni zgolj uporabljajo. Če pa zraven sodelujejo in to ne le z izvedbo, temveč tudi s kreativo je pa to njihovo in bo ostalo njihovo in čeprav se ne zavedajo koncepta to sem pa jaz (naredil) se temu čutijo pripadne, kar jim bo ostalo za vedno in jih tudi povezalo.«

Prenova je trajala pet dni, a začela se je že nekaj tednov prej, ko smo se mladinski delavci, Preoblikovalci ter mladi srečali na “Mentorskem sprehodu skozi koncipiranje prostora, na katerem so povedali in izrazili svoje želje, ki smo jih zapisali na plakat, dobili povratne informacije kaj se da, in kaj ne, saj je otroška domišlija brezmejna, če bi lahko, bi imeli notri trampolin in skakalnico v bazen. Vseeno smo skupaj speljali kar nekaj njihovih idej v procesu do izvedbe.«

Prvi dan smo počistili in odstranili vse česar nismo nameravali več uporabiti ter pripravili vse potrebno za pleskanje, tj. prebrusili smo stene in namestili zaščite. Nato je prišel najbolj veseli dan, naj trenutek prenove – beljenje. Pri tem smo sodelovali prav vsi, koordinatorji, ekipa Preoblikovalnice ter otroci in mladostniki. Toliko da ni prišlo do trenja, kdo bo pleskal z največjim valjčkom!

Ko je bilo beljenje za nami, in smo z veseljem opazovali, kako svetel je postal naš dnevni center, so prišle na spored druge naloge, in sicer misija – na novo sestaviti staro pohištvo. Odslužene omare so postale računalniška mizica, regal za televizijo, iz palet smo sestavili kavč, stole in mizice. Pozabili nismo niti namestiti klopce (ki je bila poprej regal) pred vhod v dnevni center ter tabel z napisi (za več glej foto galerijo).

2a

Ne glede na vse pa je bila na prvem mestu varnost, ali z besedami Andreja:Zelo pazimo da so zmeraj pod nadzorom, orodje pospravljamo sproti, da ne bi prišlo do česa neljubega. Pod nadzorom pa so se tile vaši zelo izkazali; zelo sem zadovoljen tako z njihovim angažmajem, kot z njihovo zavzetostjo, izvedbo in kreativo. Kar so pobarvali se mi je zdelo zelo kreativno in celoten proces je bil izjemno zanimiv.” Naj na tem mestu dodamo, da so mladi ves čas prenove aktivno sodelovali in si za izkazani trud zaslužijo posebo pohvalo. Bravo! O izkušnji prenove smo povprašali tudi tiste najbolj zagrete obiskovalce. Tilen Ilek, nam je povedal: “Prenova je bila zabavna, pridobili smo nove izkušnje, res je bilo lepo, da smo sodelovali skupaj, mladinski center Mladi zmaji Šiška je lepo obnovljen, sedaj je bolj prostorno, nimam nobenih pripomb nad prostorom ali drugače. Zadnja beseda pa pripada koordinatorju Mladih zmajev Šiška Alenu Kraševcu. Alena smo povprašali, kako je zadovoljen s potekom ter predvsem kaj preureditev prostorov prinaša za prihodnost, odgovoril nam je, da: “Predvsem optimizacijo prostora; sedaj lahko individualno delamo z dvema skupinama mladih na enkrat.”

Stvari smo postavili na svoje mesto in s petkom trinajstim, na peti dan našega truda in dela, zaključili z misijo Prenova Šiške. Pa naj še kdo reče, da petek 13. ni poseben dan!
(avtor: Miha Praprotnik)

Vir in foto: Javni Zavod Mladi zmaji

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji