Pozdravljamo 1. maj Največji praznik delovnih množic sveta!

25 Apr2018
826

MARIBOR – Vabljen_a na kulturno prireditev, ki se bo odvila v torek, 1. 5. 2018, ob 11.00 na Trgu svobode v Mariboru. Naj 1. maj ponovno postane praznik delovnih množic.

132 let je minilo, odkar je delavno ljudstvo začelo praznovati 1. maj kot dan dela, dan pregleda svojih borbenih dni. V 1. maju je simbolno izražena težka borba, v katerih se je delavski razred na življenje in smrt boril za boljše življenjske in delovne pogoje, za svoje socialne in politične pravice, za resnično demokracijo. Po tolikih letih boja se spet vračamo k skromnim protestom proti kapitalističnemu zasužnjevanju in izkoriščanju. Ljudstvu je kapitalistični sistem predstavljen kot edina alternativa, a počasi resnično spoznavamo njegovo naravo in posledice, ki jih ima za delavstvo. Naš gospodarsko-politični in s tem družbeni sistem je v vojni s planetom in s številnimi oblikami življenja, vključno s človeško.

Toda vse slabše razmere in krize vplivajo na radikalizacijo družbe, ki je povsem upravičeno nezaupljiva do prihodnosti. Vse več nas je takih, ki vidimo rešitev v spremembi obstoječe gospodarske in družbene ureditve. Čas je, da resnično postanemo demokratična družba, da začnejo delavke_ci same_i odločati o pogojih svojega dela ter da začnejo prejemati polno plačilo za vrednost, ki so jo s svojim delom proizvedle_i.

Prišle_i smo do spoznanja, da Mariboru, ki že v samem imenu nosi borbenost, ponovno vrnemo delavski praznik v pravem pomenu besede in dokončno pometemo s komercialno ter populistično navlako, ki zakriva aktualnost delavskega boja. Ob 11. uri bomo na Trgu svobode jasno in glasno spregovorile_i o položaju delavstva v Sloveniji in po svetu. Dovolj imamo slabe propagande s strani predstavnikov organizacij kapitala, državnih institucij in premnogih novinark_jev, ki posplošujejo in nam lažejo o tem, da so javni_e uslužbenci_ke lenuhi_nje, da starejši niso dovolj motivirani in da nam migranti kradejo službe. Priča smo umetno ustvarjenim konfliktom med delavci in delavkami v javnem in zasebnem sektorju, med mladimi in starimi, ženskami in moškimi …

Ker verjamemo, da lahko spremembe dosežemo le s skupno ofenzivo delavskega gibanja, bodo na kulturni prireditvi spregovorili številni progresivni sindikati, organizacije in iniciative, ki jim ni vseeno, v kakšni družbi bomo živele_i in predvsem v kakšni družbi bodo živele_i naše_i zanamke_ci/potomke_ci.

Naj ponovno zaplapolajo prvomajske rdeče zastave!

“Nihče ne da nam odrešenja, ne carji, kralji in ne bog; osvoboditev iz trpljenja bo delo naših lastnih rok.” (Internacionala)

Vsebina izraža mnenje avtorja in ne predstavljajo uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.
»Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za ozaveščanje mladih o problematiki prekarnega dela.«

UVRSkomuniciranje

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji