Mladi in podjetni Matej Skoliber

P1160105
16 apr2018
178

ORMOŽ – V Mladinskem centru Ormož še naprej dokazujemo, da imamo v lokalnem okolju veliko iznajdljivih, pogumnih in kreativnih mladih. Kljub zahtevnim ekonomsko-socialnih razmerah in redkim zaposlitvenim možnostim se trudijo in si utirajo svojo pot.

V soboto, 7. 4. 2018, smo gostili mladega podjetnika, nosilca dopolnilne dejavnosti na kmetiji, Mateja Skolibra, ki že od leta 2010 vari pivo. Matej je univerzitetni diplomirani inženir živilske tehnologije in že v času študija je spoznal, da ga postopek pridelave piva zanima.

Najprej nas je zanimalo kako to, da se je sredi vinorodnega okoliša odločil variti pivo. Matej odgovarja, da so naša tla prav tako primerna za pridelovanje ječmena, ki je največkrat glavna sestavina vsakega piva. Začetki varjenja piva in preizkušanja recepture so bili skromni, domača shramba/drvarnica/kurilnica je bila kmalu polna veder, cedilk, kuhalnic in loncev. Kmalu to več ni bilo dovolj in shrambo/drvarnico/kurilnico je s pomočjo prijatelja opremil za proizvodnjo piva. Matej se je vedno trudil, da je v postopku varjenja dvigoval kakovost, s katero se lahko danes pohvali njegovo pivo.

Matej v šali pove, da ima srečo s priimkom in da ni imel prevelikih preglavic pri oblikovanju imena za pivovarno. Priimku Skoliber je dodal -e in tako je nastal Skolibeer.  Logotip znamke Skolibeer je glava bika. Matej je logotip oblikoval sam. Posvetil ga je svojim staršem v zahvalo, saj sta prodala bike, da sta mu pomagala pri začetnih investicijah. Pivovarna Skolibeer spada med manjše ljubiteljske pivovarne. Stil piva je svetli ležak, ki ima 4,8% alkohola. Pomeni, da je pivo spodnjega vrenja; svetlejše, lahko, manj aromatično in pitno.

Matej je redno zaposlen v pivovarni Bevog, ki je prav tako vplivala na razvoj in kakovost njegovega piva. Ob tej priložnosti nam je predstavil tudi pivo Kramah in nam razložil glavne razlike med njegovim pivom in »ale« stili. Stil Kramaha je India pale ale, ki spada v skupino piv zgornjega vrenja, pri katerem se oblikujejo intenzivnejše arome in polnejši okus; pri teh stilih piva se uporabljajo tudi bolj aromatične sorte hmelja.

Mateju se zahvaljujemo za prijetno in zanimivo predstavitev varjenja piva. Na njegovi pivovarski poti mu želimo še veliko pozitivnih izzivov in zadovoljnih gostov.

Vir in foto: Mladinski center Ormož

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji