Klub mladih šaleških turističnih vodnic

tzs-td-salek-mladi-1
13 apr2018
289

ŠALEK- V Turističnem društvu Šalek si prizadevajo za spodbujanje mladih k udejstvovanju v društveni dejavnosti na področju turizma. Kar nekaj dogodkov društva je namenjenih najmlajšim, da pa bi bil njihov podmladek čim aktivnejši, so v sodelovanju z domačo osnovno šolo (Šalek) oblikovali turistični krožek, ki so ga učenke preimenovale v Klub mladih turističnih vodnic OŠ Šalek. Krožek vodita mentorja Jožef Kukovičič, učitelj na OŠ Šalek, in Marija Brložnik iz turističnega društva.

Turistični krožek oziroma Klub mladih turističnih vodnic OŠ Šalek obiskuje deset učenk 7. razreda. Na krožku spoznavajo turizem v domačem kraju in regiji, vadijo turistično vodenje po Šaleku in sodelujejo na prireditvah v izvedbi TD Šalek in OŠ Šalek.

Od turističnega vodenja do dela v društvu
Lani so se učenke ukvarjale še zlasti s projektom Mlade vodnice Šaleka. Šolarke so spoznavale delo turističnega vodnika, znanja, ki jih mora obvladati, da lahko vodi, in tehnike vodenja. Odkrivale so znamenitosti Šaleka in spoznavale zanimive ljudi. Tudi v čisto prave turistične vodnice so se prelevile. Letos pa se ukvarjajo predvsem s spoznavanjem delovanja turističnega društva. Učenke aktivno sodelujejo pri društvenih prireditvah in dogodkih; njihove zamisli bogatijo program društva, aktivno pa so vključene tudi v izvedbo in promocijo prireditev in dogodkov.

Najraje prestopijo šolski prag
Učenke najraje prestopijo šolski prag in se podajo na teren, bodisi na obisk bližnje turistične zanimivosti ali turističnega ponudnika bodisi zaradi sodelovanja pri dogodkih TD Šalek. V tem šolskem letu so že aktivno sodelovale pri prireditvi Na Šaleškem gradu strraššiii – srhljiva animacija za otroke ob začetku zimskih počitnic, decembra so vodile otroke na Čarobnem sprehodu na Šaleški grad v soju bakel, sodelovale so na občnem zboru društva, kjer so poskrbele za kulturni program z izvedbo plesne točke in kviza o Šaleku, poleg tega so pomagale izvesti lutkovno delavnico za otroke ob svetovnem dnevu lutk.
Vključujejo se tudi v projekt TZS Turizmu pomaga lastna glava – sprva zgolj z ogledom turističnih tržnic, ki jih bodo mogoče navdušile in spodbudile k aktivnem sodelovanju pri projektu prihodnje leto, razmišlja Marija Brložnik, mentorica krožka.

Mladim je treba dati priložnost
Po njenem mnenju je pri vključevanju mladih v delo turističnih društev ključno še zlasti to, da se znanje in izkušnje članov društva prenašajo nanje; brez tega bodo znanje in izkušnje sčasoma čedalje manj vredni, meni. Društvo je idealen prostor za povezovanje in soustvarjanje različnih generacij; te se učijo druga od druge in se dopolnjujejo med seboj. »Pri našem društvu se je sodelovanje mladih izkazalo za izjemno pozitivno. Mladim je treba dati le priložnost in spodbudo in lahko boš presenečen, kaj vse zmorejo narediti.« pravi Marija Brložnik.

Ali se bodo učenke udejstvovale v turizmu tudi po končani osnovni šoli? Nekatere se bodo, nekatere ne. »Zagotovo pa premorejo potencial za uspešno delovanje na turističnem področju. Bomo videli, kam jih bo zanesla pot, imajo pa pri tem zanesljivo našo podporo.« sklene Marija Brložnik.

 

Vir in foto: Turistična zveza Slovenije

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji