Kako mladi izkoristijo svoj potencial?

Fotka - Kranj
19 apr2018
215

KRANJ  - V Gorenjski regiji so uspešno zaključili usposabljanje 20-tih brezposelnih mladih za podjetništvo, nevladništvo in aktivno iskanje zaposlitve v okviru projekta Model M Slovenija.

V Kranju se je 18.4. z zaključno prireditvijo in predstavitvijo kariernih in poslovnih načrtov mladih – zaključilo usposabljanje brezposelnih mladih za podjetništvo, nevladništvo in aktivno iskanje zaposlitve, ki je v okviru projekta MODEL M Slovenija potekalo v Kranju v prostorih regionalnega partnerja projekta – Območne obrtno-podjetniške zbornice Kranj. V usposabljanje je bilo od 19. marca 2018 pa vse do 18. aprila 2018 vključenih 20 mladih oseb iz Gorenjske regije. Povezali so se s podjetniki, nevladniki in dosedanjimi udeleženci projekta ter tako spoznali in izvedeli veliko informacij, ki so pri iskanju zaposlitve nujne.

Model M Slovenija pomeni biti mlad in biti vzor drugim, kako inovativno najdeš zaposlitev ali ustvariš svojo lastno. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija – Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino. Traja od 1.8.2016 do 15.9.2018, z njim pa želi nosilec projekta IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti v sodelovanju z regionalnimi partnerji v sedmih statističnih regijah za večjo zaposljivost in zaposlenost usposobiti vsaj 140 in pomagati zaposliti vsaj 32 mladih.

V Celju, Ljubljani, Murski Soboti, Kopru, Novem mestu in Kranju se je projekta doslej udeležilo 112 oseb, 38 oseb je do konca marca že dobilo zaposlitev, nekateri so se zaposlili še pred iztekom programa usposabljanja. Na vsakem regionalnem (in brezplačnem) usposabljanju se mladi zato povežejo s podjetniki, nevladniki in dosedanjimi udeleženci projekta ter tako hitreje pridejo do zaposlitve. Ogledajo si dobre prakse regionalnih podjetij in nevladnih organizacij,  se pogovarjajo z delodajalci ter spoznavajo življenjske in poslovne zgodbe regionalnih in drugih podjetnikov, nevladnikov. Ob zaključku usposabljanja pa pripravijo še svoj predstavitven bilten poimenovan Mbuk, ki nagovarja potencialne delodajalce za zaposlitev mladih, vključenih v to usposabljanje.

O projektu v Gorenjski regiji je predsednik skupine mladih Luka Žunec povedal: ”Mladi imajo v sebi ogromno potenciala, ki pa ga morda včasih ne znajo pravilno izkoristiti. V projektu Model M Slovenija, se v samem bistvu odvija ravno to. Mlade pospremi na pot s širino, znanjem in novimi idejami ter jih spodbudi, da gredo v akcijo!” 

Tjaša Jenko iz Škofje Loke, podpredsednica skupine mladih na tem usposabljanju, pa je dodala: »Projekt Model M Slovenija je presegel moja pričakovanja. Poleg novega znanja, ki so nam ga podajali izkušeni predavatelji, in poznanstev, mi je prinesel še veliko več … sprejemanje različnih mnenj, pogledov na svet in odkritost do same sebe.«

Naslednje usposabljanje bo potekalo v Novi Gorici. Mladi iz Goriške regije se lahko vključijo v usposabljanje za podjetništvo, nevladništvo in aktivno iskanje zaposlitve v okviru projekta Model M Slovenija v Novi Gorici. Usposabljanje bo potekalo od 7. maja do 6. junija 2018 v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica, Ulica Gradnikove brigade 6, 5000 Nova Gorica. Informativno srečanje z mladimi za izbor udeležencev v usposabljanje bo potekalo v Kariernem središču Zavoda RS za zaposlovanje – OS Nova Gorica, Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova gorica, v torek, 24. aprila 2018 ob 10.30 uri.

Vsi zainteresirani se lahko prijavijo preko FB in spletne strani projekta Model M Slovenija ali pa poiščejo dodatne informacije na svoji enoti Zavoda RS zaposlovanje, ki je podporni partner projekta, oz. pri organizatorju projekta Inštitutu za razvoj družbene odgovornosti IRDO. Udeležba je za mlade brezplačna, število udeležencev je omejeno na največ 30 v posamezni regiji. Na ta način se vzpostavlja model sodelovanja, po katerem bodo lahko v regiji partnerji kasneje sami večkrat letno izvajali izobraževanja za mlade brezposelne.

Vir in foto: IRDO

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji