Kaj je dobro in je lahko še boljše? Mestni inkubator Mladih zmajev

22104403_1016327978507076_2166316551994119238_o
11 apr2018
278

LJUBLJANA – Ideje in idejice so priložnost za nekaj novega, nekaj boljšega. Od kar se zavedam, so me zanimali ljudje z idejami za boljši svet. Ko sem bila mlada, na žurih, po klopcah, na štopu in na avtobusih, sem se naposlušala o željah in o problemih mladih. Že takrat sem ozavestila, da so mladi potencial, da spremenijo svet na bolje. Kmalu in daleč nazaj, leta 1999, ko sem začela delati projekt TiPovej! na Uradu RS za mladino, sem ugotovila, da izziv niso ideje mladih, temveč da so pravi izziv mladi z idejami. Kako mlade spraviti v akcijo in kako jih voditi, da svoje ideje uresničijo? Kako jih opogumiti, ko se pri uresničitvi spotaknejo, da se iz tega naučijo toliko, da uspejo drugič, tretjič ali četrtič?

Mestni inkubator je moj četrti poskus, da vzpostavimo trajen sistem za mlade z idejami, inštrument za uresničevanje in sofinanciranje mladinskih lokalnih pobud. Začeli smo leta 2016, z oblikovanjem javnega povabila za sofinanciranje projektov, ki jih pripravijo in uresničijo mladi posamezniki ali ekipa ter prispevajo k razvoju posamezne četrtne skupnosti ali vsega mesta.

Mestni inkubator je v prvi vrsti zamišljen kot priložnost za podporo projektov, ki jih znotraj mladinskih centrov predlagajo uporabniki centrov ali tisti mladi, ki centrov (še) ne obiskujejo. Tako mladinski center postane prostor, ki mladim ponuja vire za ustvarjanje, izzive za pridobitev izkušenj, priložnosti, da se dokažejo in naučijo voditi lasten projekt. S tem mladim omogočimo pridobitev delovnih kompetenc in jim posledično povečamo možnosti zaposlitve, kar je danes v mladinskem delu že skoraj mantra. Kar je seveda že druga tema in o njej ob drugi priložnosti, zdaj pa rajši odmantram, kako pomembno je, da v mladinskih centrih izhajamo iz potreb mladih in da mlade spodbujamo k soustvarjanju. Za primer naj izpostavim projekt glasbenega studia Basement, ki deluje v Četrtnem mladinskem centru Mladi zmaji Črnuče. Tam mladi za simbolično plačilo dobijo prostor in opremo za vadbo, ustvarjanje in snemanje glasbe ter delavnice na temo avdio produkcije in ozvočevanja dogodkov. Vadbeni prostor in studio vodijo mladi sami.

Ker pa vemo, da dobre ideje mrgolijo tudi izven mladinskih centrov, v Mestni inkubator Mladih zmajev vabimo vse aktivne mlade od 18. do 29. leta, ki z zamišljenimi idejami izboljšujejo kakovost življenja in širijo dobro v mestu. V letu 2017 smo program še izboljšali, da mladi v obliki delavnic in mentorstva dobijo strokovno in finančno podporo.

Program Mestnega inkubatorja obsega:
– 9 ur usposabljanja s strokovnjaki za uresničevanje idej,
– 5 individualnih mentorskih ur s skrbno izbranimi mentorji, ki se dobro zavedajo, da so bili tudi sami nekoč mladi,
– za izbranih do 10 projektov ob koncu usposabjanja od 200€ do 1000€ sofinanciranja izvedbe.

Mladi najprej prijavijo idejo, ki jo skozi delavnice, diskusije in zabavo zbrusimo do priprave konkretnega projekta. Vse projekte nato premisli komisija, ki izmed njih izbere največ 10 tistih, ki so pripravljeni za izvedbo. Ta poteka v sodelovanju z drugimi javnimi zavodi Mestne občine Ljubljana in z nevladnimi organizacijami, ki delujejo za mlade in boljšo kakovost življenja.

Kriteriji na podlagi katerih se vsak projekt ocenjuje:
– uresničljivost načrta za izvedbo,
-pozitivni učinki na mesto,
– možnost širše uporabe projekta,
– zavzetost prijavitelja.

Doslej smo izpeljali dve izvedbi. V prvem krogu, leta 2016, smo podprli sledeče mlade in njihove projekte:
– Marko Klemen: Moje Kleče. Moje Savlje. (žepni zemljevid)
– Sara Lucu: Oder povezuje – poletno gledališko druženje (medgeneracijsko povezovanje skozi gledališko soustvarjanje)
– Nejca Vašl in Miha Miklavčič: Urbane skulpture (poligon za vsakodnevno skejtanje v mestu).

V drugem krogu, leta 2017, smo podprili 8 projektov, ki so trenutno v fazi izvajanja:
– Anita Volčanjšek: Od Ljubljane do Tirane (družabni in dobrodelni rally)
– Doroteja Mesarič: Z igro v šport (športne delavnice za spoznavanje različnih športov)
– David Velkovski: Street fuzbal Slovenije (netekmovalen in kreativen ulični nogomet)
– Lana Urbančič Rak: Legenda o zmaju in pehtranu (povezovanje ljubljanskega zmaja in kuinarike)
– Maša Cvar: Družabna igra Kaj me osreči? (informativna družabna igra za povezovanje osebnih interesov mladih s priložnostmi v mestu)
– Maja Krnaič: Komunicirajmo brez tipk (serija kampanj ozaveščanja in ponujanja alternativnih oblik preživljanja prostega časa)
– Staš Kramar: Studio Basement (projekt zvočne izolacije obstoječega glasbenega studia)
– Zoran Fijavž: Mavrična retorika (kultiviranje zagovorniških veščin mladih LGBTIQ+ oseb)

Verjamem, da nam je to uspelo predvsem zato, ker ima Ljubljana Strategijo za mlade, ki pravi, da brez vključevanja mladih in brez tega, da imajo mladi možnost, da aktivno sooblikujejo mesto, ne moremo pričakovati razvoja Ljubljane ter zato, ker imamo podporo odločevalcev na ravni občine, ki se kaže v financiranju programa in zato, ker smo združili sile z izobraževalnim centrom za ustvarjalnost, podjetnost, pogum in učenje TiPovej! in zato, ker imamo bazen mentorjev, ki so predani mladim in seveda, ker imamo vero in strast. Dobrodošli, če se želite učiti skupaj z nami.

Za Mestni inkubator Ksenja Perko
https://www.mladizmaji.si/mestni-inkubator/

Vir: Javni zavod Mladi zmaji

Foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Izpostavljeno

Sorodni članki

Avtorji