Jaz, EVS prostovoljstvo in Berlin

Martin2
18 apr2018
400

EVROPA – Mineva natanko eno leto, odkar sem začel z iskanjem organizacije za svoj EVS projekt in čez en mesec bo že pol leta, odkar sem začel s svojo izkušnjo v Berlinu. Ideja je bila jasna in enostavna: eno leto tujine, eno leto dela na področju prostovoljstva, s poudarkom na LGBTIQ+ skupnosti, ki ji sam pripadam in hkrati širitev področja delovanja. Kar pomeni, da sem iskala organizacijo, ki mi bo omogočila delo z migranti_kami, po možnosti LGBTIQ+ migrantkami.

Arhiv ŠKUC

Arhiv ŠKUC

Pristala sem v Sonntags-Clubu, eni najstarejših organizacij v vzhodnem Berlinu, ki je pričela z delovanjem v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je bila homoseksualnost še zločin. Ker so se geji zbirali on nedeljah, so svoje društvo, kasneje organizacijo, poimenovali Sonntags-Club – nedeljski klub. Klub, ki je podnevi nevladna organizacija, ponoči bar, kjer enkrat na teden delam tudi sam. Danes delovanje kluba obsega širok spekter LGBTIQ+ dejavnosti: organizirano ponedeljkovo skupinsko plavanje interseksualnih oseb, torkova srečanja trans skupnosti, sredin drugi polčas, ko se zberejo geji starejši od 45 let, četrtkove seanse BDSM skupine in klepet biseksualk_ev, petkovi žuri namenjeni vsem, ki se identificirajo kot ženske, sobotno spremljanje starih in aktualnih evrovizijskih nastopov in še mnogo več. Programa je toliko, da si še nisem uspela zapomniti vsega. Delo in vzdušje mi ustrezata, čeprav sem potrebovala kar nekaj časa, da sem se navadila na ritem in način življenja v Berlinu. Ponovno sem morala vzpostaviti krog prijateljev_ic in znancev, kar mi je dalo občutek pripadnosti in domačnosti. To je dolg in težaven proces, ki še traja, ampak s pomladjo se stanje izboljšuje. Jezik mi več ne povzroča toliko težav (beri: ne spi se mi vsak dan, ko pridem domov) kot v preteklosti, saj sem uspela ponoviti in nadgraditi svojo gimnazijsko nemščino.

Martin 3Za konec naj omenim, da mi je v spominu ostal marčevski argumentacijski trening, ki ga je Sonntags-Club izvedel v sodelovanju s moskitom, organizacijo, ki se bori proti rasizmu in desnemu populizmu v okrožju Pankow. Tema treninga je bila, kako se spopadati z desnim populizmom, kakšne strategije uporabimo v konkretni situaciji, ko imamo na voljo minuto ali manj, da se odzovemo na kakšno fašistično gravžarijo. Naporno, zahtevno in hkrati zelo poučno. Želela bi si, da bi kaj takega zaživelo tudi pri nas. Zato upam na prenos dobre prakse.

EVS projekte koordinira Info center ŠKUC. Za več informacij se obranite na info.center@skuc.org ali nas obiščite osebno na Starem trgu 21.

Vir in foto: ŠKUC

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji